Ultimate magazine theme for WordPress.

Primăria Huedin, ANUNȚ în atenția persoanelor aflate în carantină instituționalizată sau autoizolare la domiciliu

0 1.929

Primăria Huedin a dat publicității un anunț privind instituirea măsurii de carantină şi sfârşitul acestei perioade. Același anunț aduce precizări și despre măsura autoizolării/izolării la domiciliu. La finalul articolului sunt atașate ANEXA 1 și ANEXA 2, cu posibilitate de descărcare.

IATĂ ANUNȚUL, MAI JOS.

ANUNŢ

Privind instituirea măsurii de carantină şi sfârşitul perioadei de carantină

 pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID -19

În conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătaţii nr. 414/2020, modificat prin Ordinul 497/2020 în vigoare din 25,03,2020, prin măsura de carantină se înţelege atât instituirea măsurii de carantină instituţionalizată (în spaţii special amenajate), cât şi instituirea măsurii de izolare la domiciliu.

  1. Măsura de carantină instituţionalizată

 Carantină instituţionalizată pentru persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie), pentru o perioadă de 14 zile, în spaţii special amenajate puse la dispoziţie de către autorităţile locale.

Sfârşitul perioadei de carantină instituţionalizată

Ieşirea din carantină instituţionalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării şi este clinic sănătoasă.

Direcţia de sănătate publică judeţeană comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare instituţionalizată şi se deplasează pentru eliberarea avizului epidemiologic la ieşirea din carantină a acestora. Avizul epidemiologic poate fi eliberat şi transmis şi electronic.

  • Măsura de izolare la domiciliu

Categorii de persoane:

    a) persoane care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă (zona galbenă);

    b) persoane care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

    c) persoane care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);

    d) membri de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situaţiile de mai sus.

Categoriile de persoane menţionate mai sus se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care îşi monitorizează starea de sănătate.

În situaţia în care prezintă simptome de boală vor anunţa medicul de familie sau sistemul «112».

Sfârşitul perioadei de izolare la domiciliu

Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic).

Persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome şi care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; pot ieşi din izolarea la domiciliu dacă suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la persoana simptomatică, cu care a avut contact direct, este infirmată”.,

  • Concediu pentru persoanele cărora li s-a dispus măsura de carantinare
  • Asiguraţii cărora li se aplică măsura de carantinare instituţionalizată în spaţiile special amenajate şi persoanele cărora li se interzice continuarea activităţii prin instituirea măsurii de izolare la domiciliu beneficiază de concediu şi indemnizaţie de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcţiile de sănătate publică, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Direcţia de sănătate publică judeţeană are obligaţia ca, la ieşirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic de ieşire din carantină, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1.
  •  Persoana izolată, care are nevoie de concediu completează o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2

PRIMAR,                                                                  SECRETAR GENERAL UAT,

DR. MOROŞAN MIRCEA                                                              COZEA DAN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.