Ultimate magazine theme for WordPress.
HUEDUBAI-31-MARTIE

Mariana „cu studii de 4 clase, fără ocupație, recidivistă” merge la pârnaie după fapta din vara acestui an, de la Valea Drăganului

1 8.654

În luna iulie a acestui an, o bătrână în vârstă de 80 de ani, din Valea Drăganului, a rămas fără economii. Femeii i-au fost furați banii din casă, o sumă de 7.300 de lei. Autoarea, o femeie de etnie rromă, din Borod, județul Bihor, în vârstă de 51 de ani, a fost prinsă în mai puțin de 24 de ore de la comiterea faptei. La doar câteva luni de la momentul faptei, autoarea a fost judecată și condamnată cu executare. Judecătorul de caz a ținut cont de faptul că individa luase anterior 2 ani cu suspendare tot pentru furt.

Luni s-a pronunțat Judecătoria Huedin pe infracțiunea de furt calificat, din iulie, de la Valea Drăganului. Autoarea, Mariana Ciurar, ar fi folosit o cheie „potrivită”. Deși pedeapsa pentru o astfel de faptă poate ajunge până la 5 ani, judecătorul i-a aplicat individei 3 ani. Cel mai probabil a contat și faptul că a înapoiat banii sustrași.

RECIDIVISTA NU A SCĂPAT DE PÂRNAIE

LIBER

Având în vedere că nu este la prima faptă de acest fel, Mariana Ciurar nu scapă de închisoare. Se pare că înapoierea sumei de bani nu a fost suficient. Având antecedente penale pentru astfel de fapte, judecătorul i-a revocat pedeapsa anterioară, aplicată atunci cu suspendare. Rezultatul final, o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare.

CHEIA POTRIVITĂ, POMANA sau BUNĂ ZIUA, în zona Huedin

Metoda prin care Mariana Ciurar a intrat în casa de la Valea Drăganului este numită de polițiști „cheia potrivită”. Metoda infractorilor nu pare a fi una complicată. Fie se încearcă mai multe chei până când una potrivește, fie cu diferite obiecte și îndemânare se reușește „păcălirea” yalei ușii.

Autorii pot să-și urmărească victimele, ori merg random și încearcă să pătrundă în imobile.

În situația în care autorul este surprins de proprietar, intervin alte metode. Infractorii schimbă strategia și îi derutează pe oameni.

„Bună ziua” sau „Pomana” sunt metodele prin care victimele sunt derutate. Infractorii cer un pahar cu apă ori ceva de mâncare, iar la urmă cer bani pentru a vedea unde proprietarii își țin economiile. Aceste moduri de operare îmbracă și alte forme, când autorii oferă produse de curățenie la prețuri promoționale sau gratis etc. Odată ajunși la locuințe, ei pot folosi și alte pretexte, exemplu relevant ar fi acela al schimbării banilor.

În majoritatea cazurilor, victime sunt bătrânii.

EXTRAS DIN HOTĂRÂREA JUDECĂTORIEI HUEDIN

„Condamnă pe inculpata C.M., poreclită „M.”, cetăţean român, în prezent încarcerată la Penitenciarul Gherla, căsătorită, fără obligaţii militare, cu studii de 4 clase, fără ocupație, recidivistă, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Constată că infracţiunea ce face obiectul prezentei cauze a fost comisă şi descoperită pe parcursul termenului de supraveghere al suspendării executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 143/2022 din 18.04.2022 a Judecătoriei Huedin, pronunţată în dosarul nr. 2145/242/2021, definitivă prin neapelare la 16.05.2022.

În temeiul art. 96 alin. 4 Cod penal, revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 143/2022 din 18.04.2022 a Judecătoriei Huedin, definitivă prin neapelare la 16.05.2022, şi dispune executarea acestei pedepse.

Adaugă pedeapsa de 3 ani închisoare stabilită prin prezenta la pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 143/2022 din 18.04.2022 a Judecătoriei Huedin, definitivă prin neapelare la 16.05.2022, inculpata urmând să execute pedeapsa finală de 5 ani închisoare.

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive luată faţă de inculpată prin Încheierea penală nr. 13/2022 din data de 27.07.2022 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Huedin, în baza căreia s-a emis Mandatul de arestare preventivă nr. 7 din 27.07.2022, dispoziţie executorie conform art. 399 alin. 4 Cod procedură penală.

În temeiul art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din pedeapsa închisorii perioada reținerii de 24 de ore din data de 09.06.2021, ora 14:07, până în data de 10.06.2021, ora 14:07, luată faţă de inculpată în procesul penal ce a făcut obiectul dosarului nr. 2145/242/2021 al Judecătoriei Huedin, precum şi durata reţinerii şi arestului preventiv, luate în prezenta cauză, începând cu data de 26.07.2022, la zi.

Constată că persoana vătămată L.F., nu s-a constituit parte civilă în cauză, prejudiciul material cauzat prin comiterea infracţiunii fiind recuperat integral prin restituirea sumei sustrase. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpata la plata către stat a sumei de 1.200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, iar, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpată – av. Goga Claudia Florentina, în cuantum de 868 lei, aferent fazei de judecată, rămâne în sarcina statului şi se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Cluj.

Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 28 noiembrie 2022, prin punerea hotărârii la dispoziția inculpatei, a persoanei vătămate și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în Hotărârea Judecătoriei Huedin.

1 Comentariu
  1. […] Citește și … Mariana „cu studii de 4 clase, fără ocupație, recidivistă” merge la pârnaie după fapta din… […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.