Ultimate magazine theme for WordPress.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor solicită autorităţilor române să asigure transparenţa informaţiilor referitoare la pandemie!

0 102

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat, la 16 martie, un decret de urgenţă care, printre alte măsuri, permite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să ordone anunţuri de retragere a site-urilor web şi a rapoartelor care conţin „fake news”. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) consideră că guvernele au dreptul să abordeze dezinformarea. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea duce la autocenzură. Autorităţile publice pot fi tentate să abuzeze de puterea de a închide abordările care se abat de la linia oficială.

Decretul de urgenţă din România include un articol despre combaterea răspândirii online a „informaţiilor false” legate de pandemie, ceea ce va permite suprimarea articolelor şi a site-urilor care dezinformează.

„Decizia a venit ca un şoc pentru mulţi profesionişti din domeniul mass-media, deoarece zvonurile privind astfel de restricţii au fost respinse de oficialii guvernamentali cu o zi înainte de declararea decretului de urgenţă. ANCOM, manager al infrastructurii de comunicare fără expertiză în tratarea problemelor spinoase precum dezinformarea, a fost responsabilă pentru implementarea eliminării conţinutului. Nu au fost furnizate mecanisme de apel şi de redresare „, a comentat Centrul Român pentru Jurnalism Independent.

Potrivit guvernului român, ANCOM ar implementa doar extragerea conţinutului, pe baza recomandărilor venite din partea Grupului de Comunicare Strategică, un grup de lucru guvernamental însărcinat cu gestionarea pandemiei.

Alte prevederi ale decretului de urgenţă sunt denunţate şi de Sindicatul Jurnaliştilor din România, SRJ MediaSind. Decretul stabileşte limitări privind cererile de informaţii, prin prelungirea timpului de răspuns autorizat de la 30 la 60 de zile. „Nu vedem justificarea acestor măsuri, într-un context în care jurnaliştii ar trebui, dimpotrivă, să aibă acces mai rapid la informaţii despre pandemie”, a declarat Cristi Godinac, preşedintele SRJ MediaSind.

Deciziile suplimentare de limitare a circulaţiei informaţiilor la nivel de judeţ ridică îngrijorări grave în România. La 20 martie, mai multe organizaţii ale societăţii civile au emis un Manifest pentru a solicita o mai mare transparenţă a datelor referitoare la răspândirea COVID-19 în România.

EFJ şi SRJ MediaSind solicită autorităţilor române să asigure transparenţa deplină cu privire la pandemie şi să restabilească capacitatea jurnaliştilor de a acţiona în interesul public, fără nicio limitare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.