Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Lupii fac prăpăd în stânele din zona Huedin. Într-o seară au ucis peste 100 de oi. Oamenii își pot recupera paguba de la stat

0 13.752

Lupii au dat atacul, din nou, în comunele din zona Huedin. În Bedeciu, din comuna Mănăstireni, animalele sălbatice au ucis într-o singură seară 102 oi. Unele dintre ele s-au îngrămădit și au murit sufocate. În lipsa unor informații clare de la autoritățile locale și la îndemnul acestora, fermierul și-a îngropat ovinele pe pășune. După ce prefectul Clujului a aflat de la INFO Huedin despre situație, lucrurile s-au schimbat. Animalele vor fi dezgropate, inventariate și fermierul despăgubit. Paguba omului se ridică la aproximativ 5.000 de euro. Rămâne de văzut dacă autoritățile locale vor fi pedepsite pentru sugestia de a îngropa ovinele moarte pe pășune, în condițiile în care legea spune că ele trebuiau incinerate. Fermierii trebuie să știe că lupul este animal protejat de lege. Statul îi despăgubește pe proprietarii de turme dacă lupii le-au produs o pagubă. Lupii au mai dat atacul în Sâncraiu și alte comune din zona Huedin.

PSD NEGRENI

Lupul nu poate fi împușcat oricum, fiind protejat de lege. Statul îi despăgubește pe fermierii care au pagube produse de acest animal sălbatic, desigur dacă au îndeplinit niște măsuri minime de protecție a animalelor domestice.

PSD POIENI
PSD MĂRGĂU

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, spune că în curând va fi găsită o soluție pentru ca animalele sălbatice care provoacă pagube, chiar dacă sunt protejate de lege, să poată fi capturate ori împușcate mult mai ușor și repede. Declarația prefectului, în materialul video de mai jos.

Hotărârea de Guvern 1679/2008 vine în sprijinul fermierilor. Prin această Hotărâre, fermierii au pârghiile legale de a-și recupera prejudiciul creat în culturi și ferme de către animalele sălbatice.

George Bucur – Garda Forestieră Cluj

„Omul păgubit trebuie să știe că în termen de 24 de ore de la producerea pagubei trebuie să se prezinte la primăria din comuna sa și să anunțe acest lucru. Primarul, în maxim 48 de ore de la sesizarea cetățeanului, are obligația de a anunța organele competente, conform H.G. 1679/2008 și anexelor aferente. În cazul în care nu o face poate fi sancționat. La scurt timp se întrunește o comisie formată din trei membrii, un reprezentant al primăriei, unul al Gărzii Forestiere și unul de la Agenția pentru Protecția Mediului. Această comisie urmează să stabilească, conform unor grile cuprinse în anexe, dacă păgubitul a luat măsurile necesare de protecție a animalelor domestice sau culturii. Se votează, iar Garda Forestieră Cluj dă o decizie de despăgubire pe care o trimite la Ministerul Mediului. Această decizie se emite în situația în care proprietarul demonstrează că a luat măsuri de protecție a animalelor domestice sau culturii.  Ministerul Mediului îl despăgubește pe proprietarul fermei în cel mult 6 luni de la decizia dată de Garda Forestieră”, precizează George Bucur, reprezentant al Gărzii Forestiere Cluj.

George Bucur atrage atenția că lupii nu atacă de mai multe ori în același loc, ci își schimbă zonele.

foto principală – sus: arhivă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.