Ultimate magazine theme for WordPress.

Proces început cu termene generoase. „Afacerista” și „Adjuncta” ar putea scăpa de pedepse. Vasile Tripon iese din viața politică

0 729

La mai bine de doi ani de la percheziții, „Afacerista” Iosefina Tripon – contabila Primăriei Călățele, primarul în funcție Vasile Tripon și „Adjuncta” Lenuța Morar s-au întâlnit, pentru prima dată, cu judecătorul de caz. Primul termen a fost în aprilie, iar al doilea a fost stabilit abia pentru luna iunie. Cu astfel de termene, cei judecați au șanse să scape nepedepsiți.

AVOCAT

JUDECĂTORIA HUEDIN ÎN SLUJBA INFRACTORILOR?

Iosefina „Afacerista”, alături de ceilalți inculpați, a fost săltată de anchetatori în februarie 2022. Cercetările au durat până la începutul anului 2024. În februarie 2024 dosarul a ieșit de pe camera preliminară și judecata pe fond a început în 11 aprilie 2024. Al doilea termen în acest dosar a fost stabilit abia în 20 iunie 2024.

Astfel de termene generoase sunt stabilite în mai multe dosare aflate pe rolul Judecătoriei Huedin. Datorită unor astfel de termene au fost scăpați de pedepse diverși inculpați, cum ar fi polițiști. Într-un dosar despre care am mai scris, pe o infracțiune ușoară, judecătorul a acordat zeci de termene până când fapta s-a prescris și autorul a scăpat.

Luăm un alt exemplu, Cosmin Puriș. În timp ce la Huedin s-au acordat doar două termene, la Judecătoria Cluj-Napoca, pentru o faptă similară, individul a fost deja condamnat.

PENTRU CE SUNT JUDECAȚI INCULPAȚII?

Iosefina Tripon, Lenuța Morar și Vasile Tripon sunt judecați pentru infracțiunile de abuz în serviciu, delapidare și complicitate la delapidare.

Din calitatea de contabil al Primăriei Călățele, spun anchetatorii, Iosefina Tripon ar fi alimentat autoturismele familiei sale, în repetate rânduri, pe banii comunei. Alimentările cu carburanți erau plătite din bugetul local. Și nu s-a oprit aici.

Iosefina „Afacerista” și Lenuța „Adjuncta”, prietene și colege de dosar

Între Iosefina Tripon și Lenuța Morar este o relație ciudată, precizează sursele INFO Huedin. În timp ce Iosefina îi spune la Lenuța „….trimisa lui Dumnezeu pe pământ…”, Lenuța îi răspunde la Iosefina „…așa mi-a cerut Dumnezeu…”. Cele două se complimentează de câte ori au ocazia, iar Iosefina nu iese din cuvântul Lenuței.

AU VRUT SĂ ȘTEARGĂ URMELE

Că Iosefina Tripon era capul „afacerii” pe banii Primăriei Călățele este cunoscut. Surse judiciare spun pentru INFO Huedin că Tripon ar fi achiziționat, de la un agent economic din Huedin, diverse accesorii auto, respectiv seturi de anvelope, preșuri și alte bunuri, fără ca instituția să beneficieze de ele. Mai mult, pe banii primăriei și-ar fi spălat autoturismele personale și covoarele din case. Bunurile cumpărate pe banii primăriei erau vândute inclusiv prin intermediul Lenuței Morar.

Pentru a face pierdută urma unor documente, Iosefina „Afacerista” le-a dus acasă și le-a ascuns în podul imobilului. Acolo au găsit oamenii legii foarte multe documente contabile, de achiziții și diferite proceduri. Aceste documente nu aveau ce să caute în afara Primăriei Călățele. În plus, o parte din documentele contabile ar fi fost distruse de Iosefina Tripon, prin rupere, în timp ce vorbea la telefon cu Lenuța Morar.

Peste 100 de telefoane mobile au fost achiziționate de Primăria Călățele, în perioada 2019 – 2021. Dispozitivele mobile cu abonamente plătite de Primăria Călățele au fost distribuite/vândute către diverse persoane. Un astfel de telefon, cu abonament plătit din banii Primăriei Călățele, a primit și „Adjuncta”.

După ce au aflat de interceptări, dar înainte de percheziții, mai precizează surse judiciare, „Afacerista” și „Adjuncta” au încercat să scape și de istoricul mesajelor. Cele două și-ar fi șters o parte din mesajele de pe Whatsapp, dar nu pe toate, având în vedere că nu au pregătirea necesară pentru a efectua cu succes această operațiune.

Prejudiciul în dosar ar fi de 40.000 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.