Ultimate magazine theme for WordPress.

Sfaturi de la DSP Cluj: Cum ne protejăm de caniculă

0 260
POSTLICEALA

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor se recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 10-18. Persoanele cu risc crescut la efectele caniculei sunt: copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice ( în special cardiace și respiratorii), gravidele.

  – În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

– Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientală.

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

– Dacă nu aveți aer condiționat iî locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).

  – Se recomandă evitarea alcoolului şi a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

   – Este recomandat  consumul de  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

   – Alimentele  proaspete sa fie cumpărate din magazine care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

    – Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. – – – Utilizați creme cu factor de protecție mare, care sa fie aplicate pe pielea uscata, cu 15-30 minute înainte de a pleca din casa.

    – Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Respectarea acestor recomandări poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.