Ultimate magazine theme for WordPress.

Scrisori capcană trimise pe internet. ATENȚIE!

0 276

Epidemia de Covid-19 și cutremurul din Turcia încă fac victime în România. Hoții de pe internet se folosesc de aceste teme pentru a-i păcăli pe naivi. Și trimit false cereri de ajutor sau scrisori în care promit moșteniri de milioane de euro. Totul pentru a obține datele personale sau bancare ale victimelor. Pe care apoi le lasă fără bani.

AVOCAT

Membrii unei familii de români, a căror identitate o vom proteja, au primit aproape în același timp pe mesageria unei platforme de socializare câteva scrisori de la un necunoscut. Expeditorul pare a fi un bărbat pe nume Antonio Hernandez, cel mai probabil o identitate falsă, care susține că este atenție, angajată a unei bănci din Turcia. Și îi informează că un bărbat cu același nume de familie că al persoanelor vizate ar fi murit în cursul epidemiei de Covid în Turcia. Și ar fi lăsat 10 milioane de euro moștenire, bani depozitați la banca.

ALESIA

A încercat să ne convingă că trebuie să o contactăm folosind un nume al unei persoane care nu este rudă cu noi şi nu am avut o asemenea rudă cu un asemenea nume şi ne-a spus că lucra la o bancă din Istanbul care avea un depozit şi că trebuia să îi contactăm urgent pentru a intră în posesia acelor bani”, ne-a povestit victima.

Expeditorul cere familiei vizate să își dea toate datele pe un email și propune să împartă cu el milioanele de euro în schimbul serviciului oferit. Familia în cauză nu a dat curs solicitărilor și mesajele au ajuns la poliție. Oamenii legii atrag atenția că astfel de epistole electronice sunt înșelăciuni și recomandă mare atenție.

Cms. șef. Sorin Stănică, director, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: „O altă recomandare este de nu intra în dialog cu astfel de persoane, pentru că vor încerca să ne convingă că mesajul e legitim, să ne ceară date personale, eventual plata unor sume de bani, care reprezintă așa-zise taxe pentru transferuri bancare. Deseori astfel de mesaje vin din țări cu care România nu are convenții bilaterale de cooperare judiciară și face investigarea mult mai dificilă”.

Din păcate sunt și conaționali care cred în astfel de mesaje ce promit câștiguri uriașe căzute din cer.

Cms. șef. Sorin Stănică, director, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: „Surse judiciare susțin că recent o femeie din România ar fi plătit aproximativ 15.000 de euro pe o așa-zisă taxă bancară. După ce polițiștii au aflat, au mers la victimă cq să o convingă să depună plângere, dar aceasta a refuzat”.

Poliția recomandă cetățenilor care primesc astfel de mesaje-capcană să între pe site-ul cu informații preventive numit sigurantaonline.ro, unde vor găsi date despre tipurile de înșelăciuni care circulă pe internet.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.