Ultimate magazine theme for WordPress.

Oficial! Statul român le dă înapoi pensionarilor banii reținuți ilegal. Cum se va face plata

0 478

Statul le dă înapoi pensionarilor banii reținuți ilegal. Cum se va face plata. Statul va da înapoi pensionarilor banii reținuți ilegal în 2022.

AVOCAT

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate reținute ilegal în 2022 pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Anunțul a fost făcut la sfârșitul Ședinței de Guvern care a avut loc astăzi, de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul a realizat ordonanța de urgență pentru a restitui contribuțiile de asigurări sociale de sănătate reținute pentru pensiile ce depășeșsc 4.000 de lei. Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reținute în cursul anului 2022”, a declarat Cărbunaru.

Conform acestuia, procesul de restituire va avea loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reținerea acestor sume, respectiv într-un an. „Actul normativ stabilește modul de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021, cu titlul de contribuții de asigurări sociale de sănătate, persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei, de către casele teritoriale de pensii sau, după caz, de casele de pensii sectoriale, respectiv entitățile care plătesc venituri din pensii.

Cum se va face plata

Executivul pune în acord cadrul legal cu prevederile declarate neconstituționale din OUG nr. 130/2021, prin Decizia Curții Constituționale nr. 650 din 15 decembrie 2022”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Conform acestuia, sumele reținute se restituie în tranșe lunare în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Procedura de plată eșalonată se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătorești devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispozițiile se aplică în mod corespunzător și sumelor reținute din pensiile private și din pensiile facultative, pentru partea care depășește suma de 4.000 de lei.

„Prin excepție, sumele reținute din veniturile din pensii cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite și indexate cu aplicarea art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intra sub incidența OUG nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și cărora, în urma reținerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022”, a mai transmis Guvernul, potrivit Mediafax.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.