Ultimate magazine theme for WordPress.

Micii fermieri se tem că majorarea TVA pentru produsele tradiționale și bio ar putea duce la scăderea vânzărilor

0 121

Majorarea TVA de la 5 la 9 % pentru produsele tradiționale, bio și montane, ar putea strica planurile micilor fermieri. Aceștia spun că vor fi nevoiți să crească preturile și se tem că vor avea vânzări mai mici și clienți mai puțini. Ministrul Agriculturii este însă optimist. Ba chiar anunță un program de 600 de milioane de euro pentru investiții care să asigure depozitarea și procesarea materiilor prime.

AVOCAT

Brânză telemea la 60 de lei kilogramul, cârnați la 45 de lei, șorici la 10 lei suta de grame, sunt doar câteva exemple din lista de prețuri a produselor tradiționale. Și totuși există clienți de dragul gustului autentic nu se uită la bani.

ALESIA

Florin Dragomir, din comuna sibiana Vurpăr, reușește să vândă telemea tradițională chiar și în Germania sau Belgia.

Aurora Gînscă are o ferma de familie de peste 30 de ani în comuna Mănăstireni din județul Cluj. Produce brânzeturi și mezeluri.

Sabin Oprescu, din Cândești, Dâmbovița, obține anual 15 tone de mere din livada sa. Transformă în gemuri și siropuri 5% din producție. Nu are bani de investiții în echipamente. În schimb, la marii procesatori își vinde recolta cu 35 de bani pe kilogram.

Pe toți, i-am găsit la un târg de profil deschis la ministerul Agriculturii. Și i-am întrebat la ce se așteaptă după ce TVA va crește de la 5 la 9% pentru produsele tradiționale bio și montane.

Florin Dragomir, producător de brânzeturi, judeţul Sibiu: Mă gândesc că vor scădea vânzările, deoarece va crește puțin prețul. Dacă s-ar putea să nu crească TVA, ar fi bine, dar dacă asta e masura, nu avem ce face.

Georgiana Udrescu, vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre din România: Afacerile în ferme sunt foarte slabe. Oamenii nu rămân cu mare lucru, pentru că nu-și pun munca lor, nu socotesc cât implică această activitate. E nevoie de un TVA mai mic pentru imputuri și pentru tot ceea ce cumpăran, pentru a supraviețui.

În schimb, ministrul Agriculturii susține că TVA majorată nu va fi o povară pentru producătorii de produse tradiționale.

Întrebat dacă ar fi o lovitură pentru producători creșterea TVA, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Agriculturii spune: Nu, nu este o lovitură (..) Nu este o lovitură, doamnă, pentru că tot ceea ce cheltui, vorbim de energie, vorbim de gaz, când intri în procesare, TVA-ul este de 19%. se face o compensare între TVA-ul deductibil și colectat și nu au nimic de plată. E simplă treaba.

Florin Barbu a anunțat că peste două săptămâni va fi lansat programul Invest Alim, în valoare de 600 de milioane de euro, pentru depozite frigorifice și pentru construirea de unități de procesare a materiilor prime. Banii vor putea fi accesați atât de fermieri cât și de asociații.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.