Ultimate magazine theme for WordPress.

Generația Z, copiii Peter Pan, bumerang și familia acordeon

0 117

Generația Z se referă la persoanele născute de la finalul anilor ’90 până începutul anilor 2000. Unii spun că începând cu anul 96, alții 97. Profesorul universitar dr. Anca Nedelcu susține că modul lor de învățare este diferit, că au un altfel de parcurs, asta datorită, ori din cauza tehnologiei. Potrivit studiilor profesorului, au avut și de câștigat, dar au și pierdut anumite lucruri.

Generatia Z se referă la persoanele născute de la finalul anilor ’90 până începutul anilor 2000. Unii spun că începând cu anul 96, alții 97. Profesorul universitar dr. Anca Nedelcu susține că modul lor de învățare este diferit, că au un altfel de parcurs, asta datorită, ori din cauza tehnologiei. Potrivit studiilor profesorului, au avut și de câștigat, dar au și pierdut anumite lucruri.

Dr. Nedelcu afirmă că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani își schimbă jobul de 10 ori. Ceea ce înseamnă o dinamică extraordinară. Tot ea concluzionează că cei din Generația Z vor să exploreze dacă drumul nu este bun, ei se întorc!

Se întorc și pornesc pe alt drum alții poate se întorc acasă la părinți. Aceștia sunt copiii bumerang care au plecat din casa părintească, dar la un moment dat s-au întors. Se întorc la familie, unde poate mai sunt și bunicii, poate se întorc cu copiii lor și cam aceasta ar fi familiile tip acordeon. Adică mai multe generații sub același acoperiș.

Totodată, Generația Z rămâne mai mult în căminul părintesc ca un fel de Peter Pan, spune Dr. Nedelcu. Și o fac mai mult decât o făceau generațiile trecute.

Generația Tech Wifi, Net Generation ori Digital Natives, indiferent cum sunt numiți acești tineri s-au născut și au crescut odată cu era internetului. Astfel, este normal ca rotițele lor să se miște altfel, deoarece vorbesc fluent digitalul.

Mintea lor dinamică încearcă să fie peste tot, dar asta aduce și consecințe: se pierd anumite lucruri. Profunzime sau consistență. Și, implicit, poate că această minte, sedusă de toată avalanșa de informații, să piardă la capitolul răbdare și perseverență.

În studiile ei, a mai identificat ceva interesant: Generația Z nu prea folosește tehnologia în scopuri educaționale, ci, mai degrabă, în scopuri recreaționale. Dr. Nelecu spune că ei percep cunoașterea distribuită pe mai multe rețele de cunoaștere, nu este totul doar în mintea lor. În opinia ei, tinerii de astăzi au la îndemână multe unelte pe care le pot folosi să afle informație, dar este necesar să-și construiască și o rețea neuronală proprie și solidă.

Generația Z a crescut fără frică. Cel puțin asta susține un alt consultant din domeniu. Au curajul să-și schimbe jobul de 10 ori, să o ia de la capăt fără probleme și să facă ceea ce le place.

O putem numi o revoluție în gândire pentru noi, pentru toată lumea! Și, cu altă ocazie, vom discuta și ce provocări lansează Generația Z, alături de generațiile următoare, asupra educației.

Până la urmă programa școlară trebuie să țină pasul și să nu îi blocheze pe tineri într-o singură direcție profesională pentru tot restul vieții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.