Ultimate magazine theme for WordPress.

AUDIO – Profesorul universitar Tudorel Butoi, despre cazul Cosmin Puriș: Să terminăm cu naivitatea! Tu, Justiție, îți bați joc de mine ca cetățean?

0 1.667

Cunoscutul profesor universitar Tudorel Butoi, fost polițist specializat în multiple ramuri și psiholog criminalist totodată, face o radiografie a cazului Cosmin Puriș. Butoi cataloghează comportamentul lui Puriș ca fiind impulsiv, agresiv, fără capacitate de autocontrol. Profesorul universitar, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii, locul în care se formează viitori judecători și procurori, spune că măsurile preventive luate față de inculpați sunt prea blânde, la fel și pedepsele aplicate acestora. Discuția întreagă cu profesorul Tudorel Butoi poate fi ascultată în partea de jos a articolului.

Tudorel Butoi a analizat comportamentul lui Cosmin Puriș în primă fază, iar cuvintele nu au fost de laudă. Cu o experiență de 35 de ani în detecţia comportamentelor simulate şi psihologie judiciară, examinări de tip poligraf, elaborări de rapoarte ştiinţificotehnice, elaborări de expertize, supervizare în materia detecţiei comportamentelor simulate, fostul polițist îl plasează pe Cosmin Puriș în categoria oamenilor periculoși.

TUDOREL BUTOI: individ impulsiv, agresiv, cu absența capacității de autocontrol

„Ne aflăm în analiza unui caz care, din perspectiva psihologiei judiciare, impune cu stringență două abordări. Ne aflăm în fața unui individ impulsiv, agresiv, cu absența capacității de autocontrol asupra pulsiunilor instinctuale ținând de agresivitate. Au, din perspectiva experienței mele, au adânc implementată imprevizibilitatea. Au comportamente surpriză, care nu pot fi anticipate. Sunt imprevizibili și datorită acestui lucru sunt periculoși”, spune Tudorel Butoi pentru INFO Huedin.

TUDOREL BUTOI: SĂ DĂM SPRE REVENEALĂ

Profesorul universitar și-a aplecat atenția și asupra procurorilor și a judecătorilor. Butoi consideră că măsurile dispuse de instanțe și parchete sunt excesiv de blânde. Toate persoanele cercetate pentru infracțiuni cu violență ar trebui să se afle după gratii și nu în libertate, ceea ce înseamnă și controlul judiciar, mai arată Butoi pentru INFO HUEDIN.

„O a doua abordare absolut obligatorie care îndeamnă să dăm spre reveneală, să ne revenim. Să terminăm cu naivitatea sancțiunilor privind controlul judiciar. Eu în facultăți și la Institutul Național al Magistraturii relev prin cazuistică imprevizibilitatea și pericolul social, iar instanțele continuă, într-o manieră iresponsabilă, deșănțată, naivă, să deformeze principiul justiției restaurative, exagerând lăsarea sub control judiciar a unor personaje de genul acesta, care aflându-se sub control judiciar fug, ucid, se sinucid, influențează martori, amenință avocați sau persoane din instituțiile publice. Toți cei care au avut antecedente, comportamente violente de risc, trebuie cercetați sub arest preventiv”, a mai spus Tudorel Butoi pentru publicația noastră.

TUDOREL BUTOI: Tu Justiție, îți bați joc de mine ca cetățean?

Dacă instanțele și parchetele continuă să fie blânde cu infractorii, ne îndreptăm într-o zonă deloc dorită, evidențiază Tudorel Butoi.

„Este datorită faptului că în țara noastră a fost înghițit pe nemestecate, când spun asta e să digeri cu mintea capului, consecințele, principiul justiției restaurative care mai are puțin și ne împinge spre hora păcii între criminali deosebiți și victimele lor. După cum vedeți, (exemplu) are 17 ani de viol cu moarte? Face 12. Pentru că îl restaurăm pe prostălău, îl restaurăm ca pe un vas din ăla spart pe care îl lipim. Îi dăm drumul în societate și ce face el? Violează și ucide. Avem faze de genul acesta, exact copy paste. Păi vezi? Tu Justiție, din spațiul democratic al unui stat de drept, îți bați joc de mine ca cetățean? Cum să îți bați joc de mine, mă socotești lipsit de inteligență?”, mai precizează specialistul.

TUDOREL BUTOI: Îmi umpli capul de pumni, îmi spargi dantura, îmi iei ceasul și mă judec cu tine sau urmărirea penală are loc sub control judiciar?

Potrivit profesorului universitar, există situații când infractori violenți sunt lăsați în control judiciar. Asta duce la nemulțumiri în rândul victimelor și se poate ajunge la sustragere de la urmărirea penală ori judecată, cum e în cazul Puriș.

„Societatea și timpurile pe care le trăim și cele care vor veni este o societate a oamenilor inteligenți. Îi implicați în digitalizare, în inteligență artificială, în prospectarea și studierea site-urilor și tu vii cu naivități din astea. Îmi umpli capul de pumni, îmi spargi dantura, îmi iei ceasul și mă judec cu tine sau urmărirea penală are loc sub control judiciar? Adică să trec sau să nu trec pe la secțiile de poliție să semnez un formular. Uite că nu trec! Hai, căutați-l acuma. Iar bani cheltuiți, iar alarmă, iar victime nemulțumite, să caute diliul”, spune Butoi.

TUDOREL BUTOI: Magistrații nu fac o oră de autopregătire, de autoapărare, nu fac o oră de educație preventivă

Întrebat dacă judecătorii sau procurorii nu au dispus măsuri ferme față de Cosmin Puriș, de teamă, Butoi admite că este posibil. Au fost mai multe cazuri în care magistrații au fost amenințați ori chiar agresați.

„Este vorba și de teamă. Magistrații nu fac o oră de autopregătire, de autoapărare, nu fac o oră de educație preventivă. Nu sunt la rândul lor apărați, toți, de către gărzile polițienești, de către poliția judiciară. Sunt multe aspecte. Magistratul este, la rândul lui, un om influențat de temeri, de gânduri, de proiecții, de succese și de eșecuri. Le este teamă și acestora, le este teamă. Iar hoții, criminalii de carieră își joacă cartea. Îi amenință direct în față, îi amenință în sălile de judecată, îi amenință prin telefoane și așa mai departe. Ce propun eu … 5 ani spor la pedeapsa pe care o ai. La pedeapsa pe care o ai îți mai dau 5 și faci 12 pentru amenințare, pentru intimidare și așa mai departe. Trebuie minți care să lucreze”, încheie Tudorel Butoi.

DESPRE COSMIN PURIȘ

Cosmin Puriș este căutat de către polițiști din 18 septembrie. El nu și-a respectat obligațiile impuse de controlul judiciar, iar judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Până să ajungă mandatul la Poliția Huedin, Puriș a dispărut.

Bărbatul este condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de migranți. Complicele lui Puriș, Dumitru Cornel Bodea, recidivist fiind, a primit 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au încercat, în septembrie 2022, să scoată din țară 10 migranți.

La Huedin și Cluj-Napoca, Cosmin Puriș este cercetat pentru multiple fapte de amenințare, loviri și alte violențe, furt calificat și conducere fără permis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.