Ultimate magazine theme for WordPress.

AUDIO – Vasile Grunea, judecător, fost președinte al Judecătoriei Huedin, despre cazul Cosmin Puriș: Organele de poliție și de parchet să nu fie intimidate! Trebuie luate măsuri ferme, mai ales pentru fapte cu violență

0 523

Vasile Grunea, fost judecător de penal și președinte al Judecătoriei Huedin, unul dintre cei mai iubiți magistrați din județul Cluj pentru modalitatea în care se exprimă liber, a făcut o analiză sumară a cazului Cosmin Puriș. Pentru INFO Huedin, Vasile Grunea a oferit explicații prețioase despre felul în care văd judecătorii anumite cazuri. Discuția întreagă cu judecătorul Vasile Grunea poate fi ascultată în partea de jos a articolului.

Vasile Grunea consideră că în unele situații nu se dispun măsuri ferme și asta pentru că judecătorul nu ar fi informat cu privire la trecutul infracțional al inculpatului. Grunea este pentru fermitate, din propriile declarații, mai ales în cazul infracțiunilor cu violență.

„Unele dosare sunt cercetate și judecate dispersat și atuncea nu au (n.r. judecătorii) o privire de ansamblu asupra persoanei respective. Și atunci fiecare faptă e văzută într-un fel, cu gradul de pericol social mai mare sau mai mic, pe care îl apreciază judecătorul, și atunci se judecă dispersat. Dacă ar ști care este personalitatea și structura criminalistică a persoanei respective, atunci s-ar lua o măsură mai fermă. Și în mod normal trebuie luate măsuri ferme, mai ales pentru multiple fapte și mai ales cu violență”, precizează judecătorul Vasile Grunea pentru INFO Huedin.

Întrebat dacă lipsa măsurilor ferme în cazul Puriș, de la bun început, a avut drept cauză teama magistraților, Grunea a respins această posibilitate. În plus, a spus că dacă există astfel de situații, de temere a magistraților față de inculpați, atunci ei ar trebui să se facă ospătari sau moașe comunale.

„Magistratul nici nu trebuie să stea să se gândească. Măsura se ia pentru fapta respectivă, nu stai să fi timorat. Atuncea fă-te preot, fă-te moașă comunală, fă-te orice vrei, ospătar, să zâmbești tot timpul frumos. Magistrații au altă structură. Sunt dresați să nu aibă sentimente și să nu aibă frici. Probabil că nu a fost convins magistratul respectiv că trebuie să se ia o măsură fermă, dar se ia de obicei. Nu există. Dacă nu iei tu ca judecător de drepturi și libertăți în primă instanță, există calea recursului. Judecătorul nu are frică, deci asta cade de la sine”, a mai spus Vasile Grunea pentru INFO Huedin.

Vasile Grunea admite că între lucrătorii de poliție și anumiți suspecți/inculpați, din comunitățile mici, ar putea exista relații de diferite tipuri. Respinge, în schimb, ideea că la nivel de oraș, instanțe ori parchete s-ar putea întoarce spatele unor chestiuni serioase.

„Teoretic ar fi, dar cred că s-ar rupe această chestie de relații, cunoștințe, de amintiri din copilărie la organele de anchetă, s-ar putea. Șeful de post… sunt comunitățile foarte, foarte mici. Dar la nivelul orașului și a poliției de acolo, pe care o cunosc, sau a instanțelor și a parchetului nu prea, nu prea. Nimeni nu riscă, să știți. Să nu iei o măsură legală, să nu iei o măsură oportună și rapidă în cazuri grave riscul este foarte mare pentru cel care nu o ia, procuror sau judecător”, a mai spus Vasile Grunea pentru INFO Huedin.

Pe de altă parte, judecătorul Vasile Grunea, într-un stil liber, spune că lucrătorii de poliție și magistrații nu ar trebui să fie așa sensibili și să se simtă ultragiați la orice afirmație.

„Organele de poliție și de parchet să nu fie intimidate că nu au de ce să fie intimidate și nici să fie domnișoare, că vezi doamne, mi-a spus să mă duc nu știu unde sau că să nu știu cum și gata, ultrajul, sau nu știu ce. Se mai întâmplă, e ca la bătaia în curtea școlii, primești da mai și dai”, a încheiat Vasile Grunea.

DESPRE COSMIN PURIȘ

Cosmin Puriș este căutat de către polițiști din 18 septembrie. El nu și-a respectat obligațiile impuse de controlul judiciar, iar judecătorii au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă. Până să ajungă mandatul la Poliția Huedin, Puriș a dispărut.

Bărbatul este condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de migranți. Complicele lui Puriș, Dumitru Cornel Bodea, recidivist fiind, a primit 9 ani de închisoare cu executare. Cei doi au încercat, în septembrie 2022, să scoată din țară 10 migranți.

La Huedin și Cluj-Napoca, Cosmin Puriș este cercetat pentru multiple fapte de amenințare, loviri și alte violențe, furt calificat și conducere fără permis.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.