Ultimate magazine theme for WordPress.

Suma alocată de Statul român pentru o zi de internare per pacient a rămas neschimbată de 8 ani

0 331

Bolnavii din România care au nevoie de internare au parte de condiții inimaginabile. Statul român alocă doar 11 lei pe zi pentru hrana fiecărui pacient, bani care nu pot asigura produsele necesare unui bolnav. Asta în condițiile în care toate alimentele de bază s-au scumpit, iar suma alocată de Statul român pentru o zi de internare per pacient a rămas neschimbată de 8 ani. 

Sumele alocate de stat pentru hrana pacienților din spitale sunt extrem de mici. Cei mai mulți pacienți primesc doar 11 lei pe zi pentru mâncare. Suma poate ajunge la 17 lei, însă pentru oamenii diagnosticați cu afecțiuni grave precum tuberculoză, hepatită sau diabet. Doctorii spun că în anumite situații banii nu ajung pentru o masă decentă.

Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spre exemplu, are bucătărie proprie, dar chiar și așa medicilor le este greu să ofere bolnavilor o alimentație decentă. Costurile pentru tacâmuri, caserole și produse s-au dublat.

„În această normă de hrană trebuie să se asigure, de fapt, trei mese: mic dejun, prânz și masă de seară. Mai este încă un lucru: în acest preț, de exemplu, nu este inclusă apa pe care pacientul trebuie să o consume pe perioada spitalizării. Este suportată din cheltuiala spitalului. De cele mai multe ori, suplimentarea pentru asigurarea alimentelor este asigurată din fondurile spitalului”, a afirmat Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Cei mai mulți români sunt revoltați și cer statului să ia măsuri.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila consideră că banii alocați sunt foarte puțini.

„11 lei pentru un pacient pentru hrană pentru o zi, mai ales, în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică și impreună cu colegii de la CNAS sper să găsim o soluție în acest sens”, spunea Alexandru Rafila. 

„Este imposibil să ai doar câțiva lei pentru a asigura un regim alimentar echilibrat pentru pacienți. și aici vorbim de terapie pentru că un regim alimentar echilibrat, adaptat patologiei de bază poate să fie la fel de important ca intervenția chirurgicala”, a afirmat Tudor Ciuhodaru, medic Spitalul de Urgență Sfântul Ioan din Iași. 

Și pentru bolnavii de COVID, Statul a alocat sume mici. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.