Medic supraviețuitor al catastrofei din Apuseni, după 10 ani: „O poveste neștiută până acum!”
Tragedia din Munții Apuseni, în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, a captivat în mod dramatic întreaga națiune. Supraviețuitorii au fost localizați la cinci ore după accidentul aviatic. La zece ani de la acea întâmplare tragică, medicul Sorin Ianceu, care a fost martor la momentele de cumpănă din acea zi rece de iarnă, face mărturisiri în exclusivitate. Cei cinci supraviețuitori s-au aflat în pericol iminent din cauza unei turme de lupi. CANCAN.RO oferă detalii despre motivele care l-au determinat pe doctorul Ianceu să revină la locul tragediei și despre talismanul pe care îl poartă zi de zi după acele evenimente.
Pe 20 ianuarie 2014, un avion care efectua o cursă umanitară a aterizat forțat într-o zonă împădurită din Munții Apuseni, la o altitudine de circa 1.600 m, lângă satul Petreasa, din comuna Horea. Avionul transporta de la București la Oradea o echipă medicală care urma să preleveze ficatul de la un donator. La bord se aflau patru medici: Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sf. Maria“ şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta la Medicină Aura Ion şi doi membri ai echipajului de zbor, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
După impact, căruia i-au supravieţuit toţi cei de la bord, au urmat momente dramatice. Medicul Radu Zamfir povestea la acea vreme că pilotul Adrian Iovan i-a cerut să îl salveze, fiind prins între fiarele avionului.
„Am încercat să-l descarcerez, nu am reuşit. Ulterior, a devenit inconştient“, spunea medicul Zamfir.
Studenta Aura Ion și-a pierdut și ea viața, cauza decesului fiind hipotermia. Supraviețuitorii au fost găsiți de trei localnici din comuna Horea, după cinci ore de căutări, la care au participat sute de persoane, inclusiv pompieri, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti și angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni.
Și-a tatuat peste cicatricea de la picior ora prăbușirii avionului
La zece ani de la tragedie, unul dintre cei care au supraviețuit miraculos accidentului, medicul chirurg Sorin Ianceu, a făcut dezvăluiri în premieră despre acea zi cumplită. Cei cinci supraviețuitori au scăpat ca prin minune să să fie sfâșiați de animalele sălbatice. A doua zi, la locul tragediei s-au găsit urme de lupi.
”În noaptea următoare după accident, cum rămăseseră urme de sânge, au venit lupii. Pe 20 ianuarie, am căzut noi, iar pe 22 ianuarie dimineața, era plin de urme de lupi. Este o poveste care nu s-a spus”, a mărturisit, pentru CANCAN.RO, medicul Sorin Ianceu.
Acesta și-a tatuat un lup pe piciorul pe care era să îl piardă în urma rănilor suferite. Cum cicatricea era prea mare, desenul a fost completat cu un crucifix, o busolă și un ceas care indică ora prăbușirii avionului: 3.52 PM.
După cele întâmplate, doctorul Ianceu și-a găsit refugiul în munca la spital, care a fost și cea mai bună terapie. Acesta merge și în ziua de azi în zona unde a avut loc accidentul, ca să aprindă o lumânare pentru sufletele celor care au pierit aici.
De câțiva ani ani, doctorul Ianceu poartă zi de zi la el puțin pământ de la locul tragediei. Pământul a fost încorporat într-un ”talisman” special, care să-i amintească în fiecare clipă de miracolul supraviețuirii sale.
”Eu sunt pasionat de ceasuri și mi-am dorit un ceas special. L-am contactat acum câțiva ani pe designerul de ceasuri Augustin Matei și i-am trimis o fotografie cu tatuajul de pe picior. I-am spus că mi-aș mi-aș dori un ceas pornind de la acest tatuaj. Atunci el mi-a sugerat să trimită pe cineva să îi aducă pământ de la locul în care s-a prăbușit avionul, ca să-l încorporeze în ceas. I-am spus că mă duc să iau pământ de acolo eu, cu mânuța mea. După o gardă, am plecat la Horea să iau pământ și l-a încorporat în cadranul ceasului”, ne-a mai spus medicul Sorin Ianceu.
”A fost unul dintre puținele momente mi-au tremurat mâinile”
Momentul în care ceasul a fost gata a fost unul extrem de emoționant. Medicul Ianceu a mers personal să-l ridice de la atelierul designerului Augustin Matei.
”De obicei, el trimite ceasurile prin poștă, dar i-am zis că vin eu să îl iau, pentru că ceasul respectiv are însemnătatea lui aparte. Eram curios cum cineva reușește ca într-un cadran de 4 cm să cuprindă emoția unui eveniment de acest gen, au fost sentimente amestecate. Îmi făceam gânduri cum o să arate, ca un copil mic. Era și în apropiere de Crăciun. Chirurgii plâng destul de greu, dar mi s-au umezit ochii, a fost unul dintre puținele momente mi-au tremurat mâinile de emoție”, a încheiat medicul Ianceu.
Zona în care s-a prăbușit avionul a devenit loc de pelerinaj și atracție turistică. Drumul de acces pe muntele Petreasa a fost asfaltat, iar în apropierea pădurii unde a avut loc accidentul s-a făcut un mic sat de vacanță.