Ultimate magazine theme for WordPress.

Dosarul ”Famiglia”, la FINAL! Gheorghe Matiș pleacă din Poliția Română

0 3.215

Gheorghe Matiș, fostul ajutor de șef de post din Poieni, părăsește Poliția Română. Magistrații Curții de Apel Cluj au menținut sentința Judecătoriei Huedin, astfel că agentul urmează să fie dat afară din sistem. Decizia Curții de Apel Cluj este definitivă.

În decembrie 2022, Judecătoria Huedin l-a condamnat pe Matiș la 1 an de închisoare cu suspendare și a primit termen de încercare 2 ani. Agentul Eugen Zirbo și logodnica lui Matiș – Diana Ilea, au primit în decembrie amânarea aplicării pedepsei.

În cazul lui Matiș, pedeapsa cu suspendare este incompatibilă cu funcția de polițist. Matiș a rămas miercuri condamnat definitiv pentru infracțiunea de instigare la fals în declarații.

„În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b din C.pr.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul MG împotriva Sentinţei penale nr. 46/27.12.2022 a Judecătoriei HUEDIN. În temeiul art. 275 alin. 2 din C.pr.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în cuantum de 500 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa de azi, 18.05.2023, în modalitatea punerii deciziei la dispoziţia participanţilor prin intermediul Grefei Curţii”, se arată în Decizia Curții de Apel Cluj.

Mașina implicată în accident, condusă de Matiș

Judecătorii Curții de Apel Cluj au lăudat sentința Judecătoriei Huedin prin care Matiș a fost condamnat. Magistrații clujeni au concluzionat și ei că „Totodată, se apreciază că, în raport de persoana inculpatului (poliţist având o vechime de 18 ani în profesie, care trebuie să se bucure de încrederea instituţiei în care lucrează şi subsecvente de încrederea cetăţenilor) de atitudinea acestuia care ar fi comis fapta pentru a ascunde faptul că ar fi condus sub influenţa băuturilor alcoolice (ceea ce putea reprezenta o infracţiune probată, dacă inculpatul ar fi fost testat) considerăm că o altă variantă de sancţionare a acestuia decât suspendarea sub supraveghere a pedepsei, este exclusă”, se arată în Decizia Curții de Apel Cluj.

„Curtea îşi însuşeşte întrutotul considerentele primei instanţe referitoare la existenţa infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului, încadrarea juridică a faptei comise şi aplicarea pedepsei, pentru sancţionarea activităţii infracţionale de care a fost acuzat în prezenta cauză. (…) Din perspectiva stării de fapt care interesează pentru soluţionarea apelului declarat în cauză, observăm că prima instanţă a făcut o judicioasă analiză a probatoriului administrat în cauză …”, se mai arată în Decizia Curții de Apel Cluj.

CE AU FĂCUT CEI TREI

Din cei trei inculpați, Gheorghe Matiș, Diana Ilea și Eugen Zirbo, cel care a declarat apel este Matiș. El este singurul care a primit pedeapsă cu suspendare de la Judecătoria Huedin, în 27 decembrie 2022, pentru mușamalizarea accidentului de pe strada Horea din Huedin, din vara anului 2021. Complicii Diana Ilea și Eugen Zirbo au primit amânarea aplicării pedepsei, astfel că nu aveau motiv să declare apel împotriva sentinței Judecătoriei Huedin.

Cei trei inculpați, la fel ca în familie, au mușamalizat un accident rutier produs de unul dintre ei, pe strada Horea din Huedin, în vara anului 2021. Cel care a provocat accidentul este inculpatul Gheorghe Matiș, polițist în Poieni la momentul acela. Inculpata Diana Ilea, angajată a Primăriei Negreni și iubită a lui Matiș, a declarat în fals că ea era la volan în momentul producerii accidentului. Iar inculpatul Eugen Zirbo i-a ajutat pe cei doi să mușamalizeze accidentul și chiar l-a indus în eroare pe unul dintre colegii săi în loc să relateze adevărul.

Matiș, Ilea și Zirbo au mușamalizat accidentul din 23 iulie 2021, de pe strada Horea din Huedin. Gheorghe Matiș apare în seara respectivă pe camerele de supraveghere în timp ce își procura alcool, merge la săli de păcănele, existând bănuiala că acesta a condus sub influența băuturilor alcoolice.

Imediat după ce a provocat accidentul din Huedin, acesta și-a convins concubina, pe Diana Ilea, angajată a Primăriei Negreni, să se prezinte la Poliție și să declare că ea a condus mașina respectivă. Cei doi concubini au fost ajutați de inculpatul Eugen Zirbo.

Mai multe informații despre subiect găsiți dacă dați click AICI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.