Ultimate magazine theme for WordPress.

Consiliul Civic Local Huedin creează prima rețea de monitorizare a aerului din Huedin

0 456

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 9 din 10 oameni de pe planetă respiră aer poluat. Acesta provoacă numeroase probleme respiratorii, boli cardiovasculare și cancer.

morosan-300×250

În fiecare zi, aproximativ 93% dintre copiii lumii cu vârsta sub 15 ani (1,8 miliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât sănătatea și dezvoltarea lor sunt în pericol. În mod tragic, mulți dintre ei mor. OMS estimează că, în 2016, peste 600.000 de copii au murit din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii inferioare cauzate de aerul poluat.

Recent au fost descoperite microparticule de plastic în placenta femeilor. Acestea au fost respirate iar din plămâni au ajuns în sânge și de aici în placentă. Efectele acestor particule de plastic în placentă nu sunt încă cunoscute.
„Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, susține Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu, în The Guardian.

Conform Agenției Europene de Mediu și a Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate.

PM10 reprezintă indicatorul tehnic pentru pulberi în suspensie cu dimensiunea de 10 microni, care ajung în plămâni și cauzează boli grave.

PM2.5 reprezintă indicatorul tehnic pentru cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer. Dimensiunea unei astfel de particule este de maxim 2.5 microni. Aceste particule ajung în plămâni și apoi în sânge cauzând boli grave.

Rețeaua de senzori de poluare instalată de Consiliu Civic Local Huedin, oferă informații în timp real despre nivelul poluării din orașul Huedin.

Senzorii au fost instalați la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, Primăria orașului Huedin și la Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin, de-a lungul drumului național.

Senzorii instalați la Huedin transmit datele la 3 platforme globale:1. https://aqi.eco/en/map2. https://sensor.community/3. https://opensensemap.org/.

Oricine poate accesa aceste date.Vezi aici cum este aerul în zona Liceului Tehnologic „Vlădeasa” Huedin: https://huedin.aqi.eco/ro/huedin-2

Vezi aici cum este aerul în zona Liceului Teoretic „Octavian Goga” Huedin: https://huedin.aqi.eco/ro/huedin-3

Vrei să știi cum este aerul pe care îl respiri azi în centrul orașului Huedin? Click aici: https://huedin.aqi.eco/ro/huedin-1

Verifică nivelul poluării acum în oraș: https://huedin.aqi.eco/ro .

Partener proiect: Strop de aer – Proiect civic de monitorizare a calității aerului din România

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.