Ultimate magazine theme for WordPress.

Ziua Internațională a Rromilor – Sărbătoare importantă pentru cea mai mare minoritate etnică din Europa

0 676

Ziua Internațională a Rromilor, 8 aprilie. Este sărbătoare mare pentru rromii din întreaga lume, iar celebrarea de anul acesta aduce în prim-plan importanța limbii. Militanții pentru drepturile acestei minorități au decis, astfel, că limba romani merită să spargă barierele și să ajungă și pe internet. 

Deși rromii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa, aceștia încă se luptă cu discriminarea. Limba acestui neam, greu încercat de-a lungul istoriei, riscă să se piardă. Tot mai mulți vorbitori nativi se simt rușinați să folosească limbajul deprins acasă, la școală sau la birou, de teama prejudecăților.

Și pentru că dispariția acestei limbi ar atrage după sine pierderea multor alte simboluri din fascinanta cultură rromă, asociația Aresel și publicația Vice au găsit o soluție ca să o păstreze. Inițiativa este una curajoasă și își propune să implementeze o aplicație.

Astfel, cu ajutorul inteligenței artificiale, rromii vor avea posibiltatea să creeze și să genereze conținut pentru utilizatori, în limba lor. Atât pentru cunoscători, cât și pentru cei dornici să învețe, graiul rromilor va deveni legitim pentru traduceri online. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.