Ultimate magazine theme for WordPress.

Vremea, ucigașul tăcut pentru sute de mii de oameni

0 382
POSTLICEALA

Ziua şi recordul de temperatură şi la noi, şi în lume. Sunt depăşite zeci, chiar sute de recorduri de temperatură atât pentru lunile de vară, însă şi de primăvară sau chiar iarnă. Aceste cifre ascund moarte și un paradox. Zilele prea calde aduc zile prea reci și în ambele situații, crește mortalitatea.

Un nou studiu a constatat că, numai în 2019, peste jumătate de milion de persoane la nivel global au pierit din cauza unui accident vascular cerebral asociat temperaturilor extreme, atât ridicate, cât și scăzute.

Oamenii de știință prevăd că acest număr va crește pe măsură ce schimbările climatice, provocate de activitățile umane, continuă să afecteze planeta.

Publicat recent în revista medicală Neurology, și citat de CNN.com, studiul analizează datele privind temperaturile și accidentele vasculare cerebrale în 204 țări și teritorii. Conform cercetării realizate de Universitatea Central South de la un mare spital din China, numărul accidentelor vasculare cerebrale atribuite temperaturilor extreme a crescut semnificativ în ultimele decenii, afectând bărbați și femei deopotrivă, din toate grupele de vârstă.

Temperaturile scăzute, asociate cu un număr mai mare de accidente vasculare cerebrale

Studiul a constatat că, în 2019, temperaturile scăzute au fost asociate cu un număr mai mare de accidente vasculare cerebrale decât temperaturile ridicate. Această situație poate părea contraintuitivă în contextul încălzirii globale, însă schimbările climatice aduc, de asemenea, temperaturi extreme mai reci.

De exemplu, temperaturile mai ridicate ale uscatului pot perturba vortexul polar, determinând scăderi ale temperaturilor în unele regiuni. Deși decesele din cauza accidentelor vasculare cerebrale legate de temperaturile extreme sunt mai frecvente în zonele cu niveluri mai ridicate de sărăcie și cu sisteme fragile de îngrijire a sănătății, cum ar fi Africa, acestea devin o preocupare globală.

Pe măsură ce planeta se încălzește, se așteaptă ca povara accidentelor vasculare cerebrale legate de temperaturile ridicate să crească și mai mult în viitor. Specialiștii subliniază că temperaturile extreme pot afecta organismul uman în mai multe moduri, crescând riscul de coagulare a sângelui și de deshidratare, ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale.

În plus, temperaturile scăzute pot provoca constricția vaselor de sânge, crescând și ele riscul de accident vascular cerebral.

Acest studiu global evidențiază nevoia urgentă de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea impactului lor asupra sănătății umane. Fără acțiuni imediate la nivel global, se preconizează o creștere semnificativă a numărului de boli asociate schimbărilor climatice, inclusiv accidentele vasculare cerebrale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.