Ultimate magazine theme for WordPress.

Vom afla cine ne pune sănătatea în pericol. Șeful ANPC: „Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancționați”

0 245

Comunicatele emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor conține numele operatorilor economici sancționați în urma controalelor realizate de instituție, atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viața sau interesele economice ale consumatorilor pot fi probate cu imagini foto-video sau doceumente, potrivit unui ordin emis recent. 

AVOCAT

„Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancționați”

Îmi asum decizia de a comunica numele operatorilor economici sancţionaţi. Consumatorii au dreptul să ştie, iar noi avem obligaţia să le transmitem exact ce abateri şi unde au constatat colegii noştri. Pe cei ce se consideră vătămaţi de acest ordin şi mai ales de transparenţa comunicatelor Autorităţii, îi rog, îi sfătuiesc sau, mai bine chiar, îi somez să se pună în ordine! Nu noi suntem obligaţi să îi ascundem ochilor presei, ci ei au datoria să nu aibă abateri, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Potrivit unui comunicat al ANPC, transmis marţi Agerpres, dată fiind necesitatea comunicării la nivel unitar şi pentru a oferi presei centrale şi locale, în mod transparent, informaţiile necesare a fi aduse la cunoştinţa consumatorilor, prin ordin al preşedintelui ANPC a fost stabilit un set de reguli necesare fluidizării comunicării cu mass media, atât la nivel naţional, cât şi local.

În ordin se menţionează că, la nivel local, comisarii şefi, comisarii şefi adjuncţi sau purtătorii de cuvânt pot da declaraţii presei locale, după informarea şi cu avizul preşedintelui ANPC – atunci când subiectele abordate nu fac obiectul unor comunicate de presă – către posturile de radio şi televiziune locale sau în mediul online, doar pe problematica rezultatelor locale, respectiv regionale ale tematicilor de control naţionale, mai exact cele derulate pe raza lor de competenţă, în cazul în care există. Comisarilor şefi, comisarilor şefi adjuncţi, purtătorilor de cuvânt sau oricărui angajat al instituţiei, cu excepţia preşedintelui ANPC sau a celor desemnaţi de acesta, li se interzice emiterea de opinii şi puncte de vedere referitoare la rezultatele la nivel naţional ale acestor tematici sau la orice alte subiecte care privesc activitatea instituţiei, la nivel naţional, au transmis reprezentanții ANPC. 

Comunicatele scrise în urma acţiunilor de control trebuie să conţină informaţii precum:

  • perioada de derulare a acţiunilor;
  • ce a stat la baza acestora (tematică naţională/regională/locală, reclamaţie/sesizare de la consumatori etc.);
  • numele operatorilor economici şi denumirea comercială a locaţiilor (atunci când constatările comisarilor, care pot afecta sănătatea, viaţa sau interesele economice ale consumatorilor, pot fi probate cu imagini foto-video sau documente);
  • sancţiunile aplicate pentru neregulile constatate (numărul şi valoarea amenzilor, numărul avertismentelor, măsurile complementare aplicate);
  • abaterile identificate de comisari.

Ordinul specifică obligativitatea comisariatelor teritoriale (regionale sau judeţene) de a răspunde tuturor solicitărilor primite de la presa locală, în cel mai scurt timp, dar numai pe subiecte avizate de ANPC, precum şi de a realiza comunicate de presă pentru toate acţiunile ocazionate de tematicile de control naţionale sau locale şi a celor prilejuite de reclamaţii/sesizări, al căror rezultat are un impact major asupra sănătăţii, vieţii sau intereselor economice ale consumatorilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.