Ultimate magazine theme for WordPress.

Viorel Matiș, primarul PSD din Beliș, condamnat pentru DARE DE MITĂ în formă continuată

0 2.120

Primarul PSD din Beliș, Viorel Matiș a fost condamnat de către judecători ai Tribunalului Cluj la pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Huedin sau Primăria Mănăstireni, și un termen de încercare de doi ani.

Edilul din Beliș a fost trimis în judecată pentru dare de mită în formă continuată. În primăvara anului 2018, acesta a fost prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un reporter al publicației noastre, INFO Huedin. Primarul voia să nu se mai scrie despre neregulile făcute de el în Beliș. De altfel, procurorul Nicolae Moldovan a notat în rechizitoriul de trimitere în judecată că INFO Huedin a relatat corect neregulile și ilegalitățile făcute de Matiș în Primăria Beliș.

Primarul Viorel Matiș mai este obligat la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.400 de lei. În timpul procesului, avocații apărării au cerut judecătorilor să schimbe încadrarea juridică din dare de mită în formă continuată în formă simplă. Judecătorii au respins cererea, astfel că Matiș a primit și un spor de pedeapsă. Edilul este cercetat și în alte dosare penale.

Decizia dată astăzi de magistrați nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Iată minuta Tribunalului Cluj din data de 9 aprilie 2020.

„Condamnă pe inculpatul MV, la pedeapsa de: 1 (un) an şi 4 ( patru ) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 al. 1 C.pen. rap. la art. 308 al. 1 C.pen. cu art. 35 al.1 C.pen. În temeiul art. 91 C.pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.În temeiul art. 93 alin. 2 C.pen. impune inculpatului următoarea obligaţie: -să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei or. Huedin sau la Primăria com. Mănăstireni pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, cu respectarea dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare. În temeiul art. 91 alin. 4 C.pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 290 al. 5 C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpat a sumelor de 200 euro şi 1000 lei consemnate pe numele acestuia la sucursala Unicredit Bank Sa Cluj-Napoca, conform recipiselor de consemnare nr. 199880052/28.03.2018 şi 199880053/28.03.2018( aflate la filele 129-130 ale dosarului). Menţine în vederea confiscării speciale măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de 200 euro şi 1000 lei consemnate pe numele acestuia la sucursala Unicredit Bank Sa Cluj-Napoca, conform recipiselor de consemnare nr. 199880052/28.03.2018 şi 199880053/28.03.2018( aflate la filele 129-130 ale dosarului).Stabileşte în favoarea Baroului de avocaţi Cluj suma de 75 lei reprezentând onorariul avocaţial parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu av. GBA, care se avansează din FMJ. În temeiul art. 274 C.p.pen. obligă pe inculpat să plătească statului cheltuieli judiciare în sumă de 1400 lei.Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.Pronunţată în şedinţa publică, azi, 09.04.2020″, se arată în minuta Tribunalului Cluj.

Citește și … Ce spune procurorul care l-a trimis în judecată pe primarul din Beliș despre articolele INFO Huedin

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.