Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Vlădeasa Winter Trail, evenimentul care promovează comuna Săcuieu în toată țara

0 269

Vlădeasa Winter Trail este un eveniment sportiv care prin particularitățile sale dorește să atragă atenția asupra unei zone speciale din Munții Apuseni. Este vorba despre satul Rogojel, din comuna Săcuieu, un sat situat la poalele masivului Vlădeasa.

PSD NEGRENI

PSD POIENI

“Este un eveniment care a pornit de la ideea de a ne apropia mai tare de comunitatea din acest sat, din satul Rogojel, de la poalele muntelui Vlădeasa. De-a lungul timpului am dezvoltat mai multe probe competiționale de alergare montană, de schi fond pentru copii, alergare pentru copii. În felul acesta reușim să implicăm atât oamenii de la oraș și inclusiv oamenii din zona Rogojelului”, spune Cozmin Ardelean, organizatorul concursului.

PSD MĂRGĂU

Evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile. Prima zi este dedicată unei competiții de schi de tură și unui concurs de schi fond pentru copii, iar cea de-a doua zi pentru alergare montană, copii și adulți. Vlădeasa Winter Trail s-a născut din ideea de a sprijini comunitatea locală, de a interveni activ în educația copiilor, de a ajuta la dezvoltarea zonei și la promovarea tradițiilor, a potențialului turistic.

“Obiective turistice, în special masivul Vlădeasa, cu frumusețile lui, cu vârful Vlădeasa. În partea cealaltă a Vlădesei avem barajul Drăgan, suntem aproape de poarta de intrare în Parcul Național Apuseni, ne aflăm o distanță mica de cascada Vălul Miresei, Pietrele Albe. În partea de jos a localității avem arborii Sequoia”, declară primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc.

VladeasaWinter Trail are un traseu similar celor de tip sky-running. Este vorba despre un traseu cu o lungime de 15km, cu o urcare de 7,5 km până la cota 1836, după care urmează o coborâre pe măsură.

Vlădeasa Winter Trail nu oferă finaliștilor tradiționalele medalii de finisher. În schimb, fiecare participant primește o piatră pictată de copiii din clasele primare, desenele lor ilustrând legătură cu muntele, cu satul în care locuiesc, cu sportul sau alergarea. Astfel, fiecare „medalie” este unică în felul ei, atât prin reprezentarea acesteia, cât și prin persoana care o dăruiește. La finalul fiecărei zile de concurs, la Căminul Cultural din sat au loc serbări tradiționale, ținute de copiii de la școala din Rogojel. Pentru că oaspeții sunt veniți din toată țara, cei mici le oferă un spectacol folcloric și bancuri din fiecare regiune în parte.

Și pentru că această activitate a copiilor este una care merită recompensată, organizatorii și și sponsorii le oferă copiilor o excursie în Cluj-Napoca, la o piesă de teatru de păpuși, urmată de o vizită la muzeul etnografic.

Vlădeasa Winter Trail este un eveniment aflat acum la a treia, dar care prin sprijinul celor implicați și prin atmosfera pitorească a zonei, va crește de la an la an. În apropierea satului Rogojel, participanții la competiție, cât și susținătorii acestora pot vizita Rezervația forestieră Arborele Sequoia. Situată pe „Dealul Domnului”, această rezervație a apărut grație dăruirii unui baron maghiar, Gal Silvestru, mare iubitor de natură. La un moment dat acesta a plantat 2 puieți de Sequoia, iar acum aceștia privesc cu mândrie zăpezile masivului Vlădeasa, în timp ce vântul șuierând le reamintește de plaiurile nord-americane, de unde își au originile.

O parte dintre filmări ne-au fost oferite de Filmări Aeriene CJ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.