Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Un păstor din Sâncraiu a rămas fără șapte oi, a opta a fost salvată de câini din gura lupului. Alți ciobani din zona Huedin sunt neputincioși

2 3.372

Lupii provoacă pagube însemnate în comuna clujeană Sâncraiu. Proprietarul unei turme de 1.000 de oi a rămas fără șapte exemplare de la începutul acestuia an. Cea de-a opta ovină a fost salvată de câini din gura lupului, în cursul zilei de joi. Omul s-a dus cu încredere la Primăria Sâncraiu, acolo unde plătește taxe și impozite, să reclame problema. Cu aceeași problemă se confruntă și alți proprietari de turme din comunele învecinate. Procesul de capturare a prădătorului este destul de complicat. Șansele ca oamenii să-și recupereze paguba sunt minime, dacă autoritățile locale nu se implică maxim. Contactat de INFO Huedin, viceprimarul din Sâncraiu s-a arătat rezervat când a venit vorba de despăgubiri.

Joi, o oaie a lui Ghiță Nelu Pașcalău a fost salvată de câinii turmei din gura lupului, care a mai dat atacul de șapte ori până acum.

Supărat că sălbăticiunea nu încetează, omul s-a dus la Primăria Sâncraiu pentru a cere ajutor. Pentru că lupul este animal protejat de lege, autoritățile locale din Sâncraiu s-au văzut nevoite să ia legătura cu cele județene, care la rândul lor vor trebui să ia legătura cu cele ministeriale.

Lupul i-a provocat lui Ghiță Pașcalău, până acum, pagube de aproximativ 2.500 de lei. Turma de oi este sursa lui de venit și a familiei sale, iar orice ovină ucisă de lup înseamnă minus în buget.

Este revoltător cum autoritățile sunt ținute pe loc de birocrația din această țară. O problemă aparent banală, cum este capturarea unui lup, implică autorități precum Primăria Sâncraiu, Agenția de Mediu, Garda forestieră și altele de la nivel național.

Important de știut este că asociațiile de vânătoare, care administrează fonduri de vânătoare, dețin bugete pentru despăgubirea oamenilor afectați de atacul animalelor sălbatice. Prin lege, aceste asociații de vânătoare sunt obligate, la cerere, să ofere despăgubiri. Pagubele produse de animalele protejate sunt acoperite de stat.

În cazul comunei Sâncraiu, fondul de vânătoare este administrat de Asociația de Vânătoare Regal. Reprezentantul acestei asociații, Ioan Dinea, a precizat pentru INFO Huedin că în cursul zilei de luni va face o solicitare de împușcare a lupului. În măsura în care solicitarea va fi acceptată, prădătorul urmează să fie răpus.

Alți ciobani din zona Huedin, care se confruntă cu problema lupilor, susțin că vor depune sesizări și vor cere să fie despăgubiți dacă sălbăticiunile le mai atacă turmele.

2 Comentarii
  1. john i nicorici spune

    Ce să cred? Sântem conduși de niște imbecili (parlamentari)! Bunăoară Iliescu și Bârladenco, ne-au lăsat o Constituție, de jale! Ei repede iau în brațe inițiativele Europene, dar nu asigură nici măcar elementar, posibila parte vătămată! Îi doare undeva! Am 74 de ani; am trăit în zona Apusenilor. Lupul și ursul sânt , prin excelență prădători! Și numai prădători! Lupul ucide tot ce vede și rar și mănâncă! Și atunci, de sânt protejați? Parlamentarii care mânâncă la restaurantul Parlamentului, sânt niște odioși! Lor nu la pasă Ei ! privesc la portofelul lor și pensiile lor!

  2. Szasz spune

    Daca asa ai grija de oi ca si de vaca care distruge gradina vecinilor nu sunt sigur ca numai lupul e vinovat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.