Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Interviu cu preotul Mircea Dejeu, un om în slujba semenilor

0 1.914

Este preşedintele Crucii Roşii din Cluj, de 7 ani, şi a reuşit să ridice la Valea Ierii prima bază Crucea Roşie din ţară. În satul lui, Bucea, comuna Negreni, oamenii îl cunosc mai ceva ca pe primar. Toţi cei 600 de localnici din Bucea i-ar ridica, pe drept cuvânt, statuie. Vorbim în interviul de astăzi cu preotul Mircea Dejeu, omul care ştie bine când şi cine din satul lui are nevoie de ajutor.

În calitate de preşedinte al Crucii Roşii din Cluj, părintele Dejeu a reuşit poate cea mai mare realizare a sa de când s-a apucat să facă…bine. Mircea Dejeu a început voluntariatul încă din anii ’80.

Mircea Dejeu – preotul voluntar

Din donaţii şi sponsorizări a ridicat baza de pregătire şi prim ajutor de la Valea Ierii, în valoare de 2 milioane de euro. Aici sunt pregătiţi voluntarii Crucii Roşii, dar sunt organizate şi diferite tabere pentru tineri.

Baza de pregătire de la Valea Ierii

După ce a intrat în Crucea Roşie, părintele Dejeu a primit de la colegii germani ai organizaţiei cadre de mers, cârje, scaune cu rotile dar şi paturi medicale electrice pentru persoanele cu handicap.

Scaun pentru persoane cu dizabilități

La Bucea însă, în satul lui, pe părintele Mircea Dejeu îl găseşti mai mereu printre oameni, gata să le sară în ajutor. Alteori, nu a fost vorba despre medicamente sau alimente, ci de mult mai mult. Pe un bărbat din sat părintele l-a dus în Germania, unde i-a pus o proteză de picior.

Ajutor pentru cei care se deplasează greu

Despre faptele sale vorbesc semenii părintelui. Pentru toţi a adus în sat medici oftalmologi de la noi, dar şi din America, cu sprijinul clubului Rotary. O parte dintre localnici nu fuseseră niciodată la un astfel de consult. Astfel, peste 180 de persoane au primit ochelari gratuit.

Unii localnici din Bucea nu făcuseră niciodată un control oftalmologic

Cu sprijinul comunităţii locale, părintele Mircea Dejeu a refăcut Casa de Cultură Bucea. Acum, toţi sunt mândrii că au sală de spectacole, unde corul bărbătesc înfiinţat tot de părinte susţine, cu diverse ocazii, momente artistice. Cel puţin o dată pe an, părintele Dejeu îi mobilizează pe oamenii din sat să doneze sânge.

Corul bărbătesc înființat de părintele Dejeu, „Craii Măgurii”

Părintele a făcut o tradiţie în zonă din a sărbători în biserica lui cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Oamenii locului prind în fotografii frumoase aceste clipe, ca să le rămână peste timp. Restul faptelor bune făcute de părintele Dejeu sunt prinse în sufletele oamenilor.

Felicitați la 50 de ani de căsnicie

De câțiva ani, singurătatea oamenilor este alungată de întâlnirea oamenilor singuri, un eveniment dedicat doar lor.

Petrecerea oamenilor singuri

La Bucea, cum extrem de rar vezi, cei plecați dintre noi sunt ținuți în condiții decente. Trupurile celor decedați sunt depuse la capela din localitate, unde părintele a construit și o cameră frigorifică.

Părintele Dejeu este și un bun român. Peste tot, preotul a arborat drapelul României.

Imagine din anul 1981, când voluntarii de la Crucea Roșie au sosit la Bucea cu ajutoare
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.