VIDEO – Florin Dan Bota, singurul artist de muzică populară care cântă despre Țara Călatei. Miercuri a făcut spectacol la Cluj-Napoca
S-a născut și a copilărit în Mănăstireni, județul Cluj, a părăsit satul după ce a terminat școala generală, dar o parte din el a rămas tot acolo. Deși timpul este scurt și ajunge mai rar în satul natal, el știe că acolo este acasă. Poartă cu mândrie numele comunei și zonei de unde vine, în cântecele sale, iar de fiecare dată când urcă pe scenă spectatorii îl aplaudă neîncetat. Emoția transmisă de artist în timpul spectacolelor este este imensă, la fel este și dragostea lui pentru tradiție și folclor. Despre Florin Dan Bota vorbim astăzi, unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică populară, din județul Cluj, dar nu numai, cu un timbru vocal de neconfundat. Când nu are spectacole, artistul este și staroste de nunți.
Pe Florin Dan Bota l-am întâlnit, miercuri seara, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde a avut loc spectacolul folcloric aniversar „Cununa Transilvană – 60 de ani de activitate artistică”.
Mândru, artistul a urcat pe scenă și a cântat, așa cum o face de cele mai multe ori, despre „Mănăștur” (n.r. așa este numit satul Mănăstireni între localnici) și despre „Hodin” (n.r. Huedin), ambele aflate în Țara Călatei. La finalul prestației sale, artistul a primit aplauzele meritate, minute în șir.
Despre Florin Dan Bota am aflat că singur și-a ales cariera în viață, din dragoste pentru tradiție și folclor, dar și pentru zona de unde provine.
„Florin Dan Bota este unul dintre artiștii compleți ai noștri și reprezentativi ai zonei Huedinului. El a dus frumusețea copilăriei din zona Mănăstireni și o duce cu mult drag ori de câte ori este chemat în zonele învecinate. Construcția spectacolelor în mediul rural, unde noi încercăm să revitalizăm așezămintele culturale, se face și ținând seama de cerințele publicului, el fiind unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți ai zonei respective. Pentru că el îndrăgește atât de mult folclorul și tradiția, își sacrifică tot timpul liber culesului de folclor și în același timp promovării lui”, spune pentru INFO Huedin, managerul interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Cornelia Staicu.
Citește și …
VIDEO – Muzica Țării Călatei lansată în premieră la Cluj-Napoca de Florin-Dan Bota
După terminarea Școlii Generale din Mănăstireni, Florin a urmat cursuri de Pedagogie-Psihologie, Academia de Muzica”Gheorghe Dima” și Teatrologie UAT Târgu Mureș.
A fost învățător și profesor de muzică în comuna Apahida, unde a înființat, în cadrul școlii, Ansamblul folcloric „Someșul Apahida”, în anul 2000. În cariera sa a făcut parte din ansamblurile folclorice Fluierașul, Someșul Napoca, Mărțișorul și Românașul.
Primul premiu din carieră l-a primit în 1999. Atunci a obținut marele premiu „Toamna Arieșană” și din acel an a devenit colaborator al Orchestrei Cununa Transilvană.
Bota a participat la festivaluri precum Cântecul de cătănie, Ion Cristoreanu și Craiul munților pe muntele Găina.
INTERVIUL cu Florin Dan Bota, pe Ziarul Clujean, săptămâna viitoare.
DESPRE aniversar „Cununa Transilvană – 60 de ani de activitate artistică”.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a organizat, miercuri seara, spectacolul folcloric aniversar „Cununa Transilvană – 60 de ani de activitate artistică”. Evenimentul a avut loc miercuri, la Casa de Cultură a Studenților.
Pe lângă momentele instrumentale deosebite, susținute de membrii orchestrei „Cununa Transilvană” – dirijor prof. Ovidiu Barteș, au urcat pe scenă interpreți de muzică populară, angajați și foști angajați ai orchestrei, dar și colaboratori: Maria Marcu, Nicolae Bondoi, Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Ana Strîmturean, Petre Petruse, Iosif Rusu, Florian Roșan, Maria Lobonț, Radu Lazăr, Mădălina Mîrza, Raul Oltean, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Crina Varga Haiduc și Florin Bota.
Invitați în recital au fost Valeria Codorean și Traian Ilea, Cornel Borza, Ștefan și Andrei Petreuș și Dumitru Fărcaș. Programul spectacolului a cuprins momente instrumentale susținute de instrumentiștii Mircea Cîmpeanu, Felician Mureșan, Liviu Băraș, Toader Molnar, Nicolae Vădan, Alexandru Tămaș și Eugen Pandrea. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș.
În cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de activitate artistică a Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană” a avut loc loc și masa rotundă „Promovarea folclorului muzical românesc, obiectiv permanent al Orchestrei Cununa Transilvană”. Evenimentul, la care au luat parte specialiști în folclor, oameni de cultură, foști angajați și membri ai orchestrei, a debutat, la Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, în foaierul instituției de cultură va fi vernisată o expoziție ce cuprinde reproduceri după afișe, coperți de discuri și fotografii din activitatea orchestrei de-a lungul anilor.