Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Cum a reușit Sâncraiu să inaugureze pista de biciclete iar Huedin și Călățele NU. Guvernul mumă pentru unii, ciumă pentru alții

0 2.534

Orașul Huedin, comuna Sâncraiu și Comuna Călățele sunt parte într-un proiect comun de realizare a unei piste de biciclete, de aproximativ 15 kilometri, din Huedin până în Călățele, cu trecere pe lângă Sâncraiu. Pista se realizează pe o fostă cale ferată. Primăria Huedin are de realizat aproximativ 3 kilometri de pistă, Sâncraiu aproximativ 4 kilometri de pistă, iar Călățele peste 7 kilometri de pistă.

URMĂRIȚI, DUPĂ CITIREA ARTICOLULUI, INTERVIU CU PRIMARUL DIN SÂNCRAIU ȘI PRIMARUL DIN CĂLĂȚELE.

Comuna Sâncraiu a inaugurat sâmbătă partea de pistă ce îi revenea în cadrul proiectului și mulți s-au întrebat de ce la Huedin și Călățele nu s-a întâmplat asta. Răspunsul este unul simplu. Nu au avut norocul de a primi cofinanțarea pe care a primit-o Sâncraiu. Toate cele 3 UAT-uri au cerut sprijin financiar, a primit doar Sâncraiu.

Cele 3 UAT-uri au primit aproximativ 200.000 de euro din fonduri europene, bani insuficienți pentru realizarea pistei, astfel că au avut nevoie de bani în plus. În timp ce Sâncraiu a primit ajutor de la Guvernul României și Consiliul Județean Cluj, printr-o negociere politică a UDMR, Huedin și Călățele nu au primit nici un leu.

FONDURI SÂNCRAIU – aproximativ 4 kilometri de pistă

  • Aproximativ 64.000 euro fonduri europene
  • Aproximativ 150.000 euro fonduri Guvernul României
  • Aproximativ 30.000 euro de la CJ Cluj.
  • + contribuție proprie

FONDURI HUEDIN – aproximativ 3 kilometri de pistă

  • Aproximativ 36.000 euro fonduri europene
  • Guvernul României 0 lei/euro
  • Consiliul Județean Cluj 0 lei/euro.

FONDURI CĂLĂȚELE – peste 7 kilometri de pistă

  • Aproximativ 80.000 euro fonduri europene
  • Guvernul României 0 lei/euro
  • Consiliul Județean Cluj 0 lei/euro.

Văzând de cât ajutor a beneficiat comuna Sâncraiu, e de înțeles de ce Huedin și Călățele nu au putut să își îndeplinească obligația din proiectul comun.

Citește și … EXCLUSIV – Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului: Huedin și Călățele primesc bani pentru pista de biciclete

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PISTA

Pista inaugurată de Sâncraiu este în mijlocul traseului de la Huedin la Călățele.

Orașul Huedin nu a mai așteptat finanțare guvernamentală. În această toamnă urmează să fie scos la licitație tronsonul de aproximativ 3 kilometri de pistă, de la Huedin la Sâncraiu. La începutul anului 2021, Primăria Huedin a prevăzut un buget de aproximativ 120.000 de euro pentru acest proiect.

Comuna Călățele nu poate finanța pista. Cu doar 80.000 de euro prin fonduri europene, comuna Călățele ar mai avea nevoie de alți aproximativ 400.000 de euro pentru a finaliza partea sa de proiect, cu locuri de parcare și loc de agrement. Astfel, primarul din Călățele susține că din cei 80.000 de mii de euro va face o bază sportivă. În 2022 speră să poată depune proiectul pistei de biciclete și să obțină finanțare europeană integral. Pista de la Sâncraiu la Călățele ar putea fi inaugurată abia în 2024 – 2025.

MAI JOS, INTERVIU CU PRIMARUL DIN SÂNCRAIU ȘI PRIMARUL DIN CĂLĂȚELE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.