Ultimate magazine theme for WordPress.

VIDEO – Al doilea ritual în altă biserică din Huedin. Blesteme ca la ușa cortului în fața Sfântului Altar

0 2.300

Publicația Ziarul Clujean a intrat în posesia altor imagini cu ritualuri demne de Evul Mediu. De această dată, imaginile cu ritualuri păgâne au fost filmate în interiorul bisericii cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Înălțarea Domnului, supranumită și Catedrala Moților, iar preotul care oficiază slujba este Ioan Morcan. Și în această filmare se vede cum omul Domnului primește bani, posibil sub formă de donație așa cum se obișnuiește.

SLUJBE PRIVATE DUPĂ CUM CERE CLIENTUL

morosan-300×250

Ieri v-am prezentat, într-un alt material, cum mai mulți țigani s-au dus la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime”, de pe strada Poștei, tot din Huedin. Oamenii au cărat după ei un sicriu, pe care l-au băgat în biserică. Rând pe rând, doi bărbați și o femeie s-au băgat în coșciug și au rostit jurăminte, adresând și blesteme. Materialul poate fi văzut dând click AICI.

Pentru că am intrat în posesia mai multor astfel de filmări, petrecute în zile diferite și cu enoriași diferiți, dar tot de etnie rromă, deducem foarte simplu că mai mulți preoți din Huedin și din zonă dezvoltă adevărate afaceri din slujbele private la care participă clanurile. Preoții nu par deloc deranjați de faptul că rromii transformă un loc sacru în bâlci ori circ.

Dacă ieri am văzut că enoriașii îi dădeau indicații preotului Ioan Tonca, despre cum să decurgă ceremonia, astăzi îl vedem pe preotul Ioan Morcan în timp ce ține de mână doi tineri, un bărbat și o femeie, și îi pune pe aceștia să blesteme în fața Sfântului Altar.

După ce rostește rugăciunea „Tatăl Nostru”, urmată de o altă învățătură din Biblie, preotul îi ia de mână pe cei doi și îi pune să repete după el: „Zi așa: Eu, robul lui Dumnezeu … și eu roaba lui Dumnezeu, părinții trupești ai fiicei noastre Pamela, aducem, prin plecarea genunchilor, BLESTEM și cerem pedeapsa Bunului Dumnezeu pentru cel care ne-a răpit fiica și ne-a dus-o cu gând să o batjocorească sau cu alte intenții doar de el știute. Și pentru că ne-a produs această rușine, prin rugăciune, cerem din partea Bunului Dumnezeu, osândă și pedeapsă pentru el, casa și familia lui. Așa încât, să ajungă de râs oamenilor și cunoscuților săi pentru rușinea pe care ne-a făcut-o. […] Dumnezeu să-l pedepsească. Praful și … răul … să vină peste el, casa și munca lui”, iar totul se termină cu semnul Sfintei Cruci.

În imaginile de mai jos veți putea vedea momentul blestemului, circul făcut de țigani după „rugăciune” și partea cu banii, aceasta fiind varianta scurtă a video-ului. (varianta întreagă este la finalul articolului)

DESPRE AȘA ZISELE BLESTEME

Potrivit unor preoți, cu care am discutat, dar care au dorit să-și păstreze anonimatul, așa zisele blesteme sunt pure invenții.

„Aceste numite blesteme sunt interzise de Biserica Ortodoxă Română, dar ele totuși se practică în multe biserici. Motivul? Pentru bani. Un om cu o capacitate intelectuală cât de cât și discernământ cât de cât înțelege că totul este o pură minciună. Pentru că m-ați întrebat dacă preoții citesc din cărțile bisericești aceste blesteme am să vă răspund. Nu există așa ceva. Preoții care fac acest lucru inventează acele blesteme prefăcându-se că le citesc din cine știe ce cărți de ritualuri vechi”, ne spune un preot.

Preotul Ioan Morcan apare în mai multe filmări, în zile diferite, cu enoriași diferiți. Pentru una din situații el a fost sancționat de Mitropolia Clujului cu mustrare scrisă. Preotul prezentat ieri de mai toate publicațiile locale și naționale a primit interdicție, pe viață, de a mai sluji în biserici. Totodată, Ioan Tonca, căci despre el vorbim, va fi cercetat de șefi și disciplinar.

Mai jos vedeți filmarea întreagă și tot circul creat în lăcașul sfânt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.