Ultimate magazine theme for WordPress.

Veniturile părinților, verificate de școală la început de an școlar

0 241

Înainte ca elevii să primească bursă socială, unitățile de învățământ vor întreba la ANAF cât câștigă familiile școlarilor. Între timp, guvernanții îi lasă pe olimpicii internațional fără bursele de excelență, după ce în urmă cu câteva săptămâni au încercat să condiționeze și bursele sociale pentru copiii cu un părinte decedat.  

Până acum, părintii aveau obligația ca la fiecare început de an școlar să aducă la școală o adeverință de la ANAF prin care să demonstreze că veniturile familiei sunt mici, iar elevul se încadrează să primească bursă socială.

Autoritățile au schimbat, în sfârșit, procedura și îi scapă pe părinți de birocrație. Începând cu acest an școlar, conducerea școlii va avea sarcina să ceară informații de la administrațiile financiare despre veniturile părinților.

Bursa sociala, în valoare de 300 de lei pe lună, se acordă elevilor care provin din familii unde venitul pe membru nu depășește 50% din salariul minim net, adică puțin peste 1.000 de lei. Aici nu se iau în calcul veniturile neimpozabile, precum alocațiile copiilor.

De aceeași bursă socială beneficiază și elevii cu un părinte decedat, fără să mai conteze veniturile, dar și cei orfani de ambii părinți.

Deși suma nu este mare, acești bani sunt foarte importanți pentru familiile nevoiașe care nu își permit să își tină copiii la școală.

În continuare, România este pe primul loc în Europa la rata abandonului școlar. 16% dintre copii renunță la școală, în timp ce media europeană este de 10%.

Totodată, 22% dintre elevii români nu reușesc să termine liceul, în timp ce în alte state europene media e de 14 procente.

Oficialii români nu par îngrijorați de aceste statistici, în condițiile în care au alocat doar 2.7% din PIB pentru Educație. Celelalte țări alocă aproape dublu: 5.1%. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.