Un pădurar de la O.S. Huedin a fost condamnat pentru conducere sub influența alcoolului. Concentrație de 2,97 g‰ alcool pur în sânge
Articol semnat de: Alin SUCIU
Paul Tudor Giurgiuman, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Huedin, a fost condamnat de Judecătoria Huedin, în 14 ianuarie 2022, la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare. Judecătoria Huedin i-a mai interzis tânărului de 30 de ani să conducă autovehicule pe o perioadă de 2 ani și va rămâne sub supraveghere 2 ani și 9 luni. Pedeapsa vine după ce pădurarul a fost prins beat criță la volan. Judecătorul a concluzionat că se impune condamnarea, chiar și cu suspendare, „…luând în considerare nivelul extraordinar de ridicat al alcoolemiei (aproape cvadruplu față de limita legală)” Având o decizie de condamnare cu suspendare și nu una cu amânarea aplicării pedepsei, bărbatul și-a riscat meseria pentru alcool. Decizia de la Huedin nu e definitivă, ea poate fi atacată cu apel.
Din Rechizitoriul de trimitere în judecată, judecătorul de caz a reținut că Paul Tudor Giurgiuman, la data de 02.11.2020, în jurul orei 22:50, a condus autoturismul marca Suzuki pe DJ 764B, pe raza localității Valea Drăganului (jud. Cluj), având o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g‰ alcool pur în sânge, ținând cont că la ora 23:45 (momentul recoltării primei mostre biologice) prezenta o concentrație de 2,97 g‰ alcool pur în sânge, iar la ora 00:45 (momentul prelevării celei de-a doua mostre biologice) avea o alcoolemie de 2,79 g‰.

Judecătorul de caz a descris în detaliu cum s-au petrecut lucrurile în seara în care Paul Tudor Giurgiuman a fost oprit în trafic.
“Întrucât conducătorul auto emana miros de alcool, a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat valoarea de 1,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul Orășenesc Huedin pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, la ora 23:45 fiindu-i recoltată prima probă de sânge. Potrivit Buletinului de analiză toxicologică nr. __/IX/a/898 din 17.11.2020 efectuat de I.M.L. Cluj-Napoca, inculpatul avea în momentul recoltării primei probe de sânge (ora 23:45) o alcoolemie de 2,97 g‰, iar în momentul prelevării celei de-a doua probe de sânge, alcoolemia era de 2,79 g‰ (ora 00:45)”, se arată în Sentința de condamnare.
Mai apoi, magistratul arată în motivare că tânărul pădurar și-a recunoscut fapta, dar nu a precizat cât alcool a consumat.
„Cu ocazia audierii în cursul urmăriirii penale, inculpatul a declarat că, în data de 02.11.2020, a consumat băuturi alcoolice, fără a putea preciza cantitatea, apoi s-a urcat la volanul autovehiculului său pentru a se deplasa la locuința sa, din satul Valea Drăganului, nr. ___, fiind oprit de organele de poliție. Situația de fapt, astfel cum a fost descrisă și recunoscută de inculpat, rezultă din analiza coroborată a mijloacelor de probă administrate în cauză în faza de urmărire penală, și anume: procesul-verbal de sesizare din oficiu (f. 4); procesul-verbal de constatare (f. 5); declarațiile inculpatului (f. 7, 9); buletinul de analiză toxicologică (f. 10); procesul-verbal de recoltare a probelor biologice (f. 17-19); fișa de cazier judiciar (f. 22)”, se arată în motivarea Judecătoriei Huedin.
După cum reiese din Sentința de condamnare, inculpatul a recunoscut fapta în fața judecătorului și a optat pentru procedura de judecată simplificată. El a primit o reducere de pedeapsă de 1/3 pentru că a recunoscut fapta așa cum procurorii au reținut-o în sarcina sa. În cazul în care nu recunoștea acuzațiile procurorilor, poate, pedeapsa era mai mare de 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare.
„Totodată, ținând cont de toate aspectele ilustrate mai sus, instanța evidențiază că se impune condamnarea inculpatului, fiind necesară aplicarea pedepsei, apreciind că o soluție de amânare a aplicării pedepsei nu ar fi în măsură să asigure realizarea scopului pedepsei, luând în considerare nivelul extraordinar de ridicat al alcoolemiei (aproape cvadruplu față de limita legală)”, se mai arată în motivare.
Cu toate că alcoolemia era extrem de ridicată, după cum reține judecătorul, atitudinea inculpatului a fost una bună și cooperantă cu oamenii legii care l-au oprit. Asta cu toate că se legăna pe picioare. Aceste aspecte au contat la stabilirea pedepsei.
„împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite (prin punerea în primejdie a siguranței celorlalți participanți la trafic; în timpul serii, după ce anterior consumase o cantitate însemnată de băuturi alcoolice, având o concentrație de 2,97 g‰ – ora 23:45, respectiv 2,79 g‰ alcool pur în sânge – ora 00:45, inculpatul a condus un autoturism pe un drum public – un drum județean, în interiorul satului Valea Drăganului, pe o distanță de aproximativ 1 km; potrivit consemnărilor din actul privind examenul clinic de la fila 18 din dosarul de urmărire penală, la momentul prezentării sale la spital pentru prelevarea probelor biologice, inculpatul a avut o ținută ordonată, o atitudine cooperantă și adecvată situațional, un comportament liniștit, fiind orientat în timp și spațiu, alopsihic și autopsihic, totodată, s-a constatat că acesta prezenta tulburări de echilibru – static);”, se arată în Sentința de condamnare a lui Paul Tudor Giurgiuman.
Instanța l-a mai obligat pe inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune Cluj, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Instanța a impus condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate, apreciind că un asemenea program va contribui la realizarea scopului pedepsei.
Reținând faptul că prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității este obligatorie pe parcursul termenului de supraveghere, instanța a dispus îndeplinirea acestei obligații, în cadrul Primăriei comunei Poieni sau Primăriei comunei Ciucea, pe o perioadă de 90 de zile, considerând că această durată este suficientă pentru atingerea scopului urmărit.
Contactat de INFO Huedin, Paul Tudor Giurgiuman a spus că nu știe la acest moment dacă va ataca Sentința Judecătoriei Huedin. Întrebat cum i se pare pedeapsa, tânărul a spus „ok”, raportat la alcoolemia mare pe care o avea în acea seară.
Judecătorul atrage atenția și asupra efectelor pe care alcoolul le are asupra șoferilor.
„Urmarea imediată constă în atingerea adusă relațiilor sociale referitoare la siguranța circulației pe drumurile publice și crearea unei stări de pericol. Alcoolul diminuează simțurile puterii de discernământ, capacitatea de concentrare și atenția conducătorilor auto, le alterează reflexele, timpul de reacție, cât și acuitatea văzului, iar numărul erorilor în conducerea autovehiculelor și al încălcărilor de lege crește în raport direct proporțional cu cantitatea de alcool ingerată. De altfel, infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului este o infracțiune de pericol, ca atare, pentru a se evita producerea de accidente de circulație, legiuitorul a incriminat această faptă, pericolul social fiind unul real, evident. Așadar, acțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului are întotdeauna ca rezultat o stare de pericol pentru securitatea circulației rutiere, care constituie obiectul ocrotirii penale. Acest pericol este inseparabil legat de materialitatea faptei, indiferent de împrejurările în care s-ar comite aceasta. Este vorba, deci, de un pericol abstract, implicat în mod necesar de săvârșirea acțiunii constitutive, și nu concret, cum ar rezulta, în fiecare caz în parte, din circumstanțele în care s-a săvârșit fapta și din urmările produse ori care s-ar fi putut produce pentru persoane sau bunuri. Fiind o infracțiune de pericol, legătura de cauzalitate între faptă și urmările produse nu se impune a fi dovedită, rezultând din însăși săvârșirea faptei (ex re)”, se mai arată în sentința de condamnare a pădurarului Giurgiuman.