Ultimate magazine theme for WordPress.

Un judecător de la Huedin a constatat că procurorul și polițiștii au încălcat DREPTURI în faza de urmărire penală a unui tânăr

0 1.760

Un judecător de la Judecătoria Huedin a constatat pe cameră preliminară că drepturile unui suspect au fost încălcate în faza de urmărire penală. Este vorba despre o infracțiune de conducere fără permis. În dosar, procurorul și polițiștii au extins urmărirea penală fără a respecta drepturile procesuale ale suspectului. Judecătoria Huedin a spus, marți, că trimiterea în judecată, în forma propusă de procuror, este nelegală. Judecătorul de cameră preliminară i-a pus în vedere procurorului să comunice în termen de 5 zile ce gânduri are cu dosarul. Astfel de situații sunt rare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin poate ataca Încheierea Judecătoriei Huedin prin care rechizitoriul a fost declarat nelegal din cauza unei ordonanțe.

În data de 17 martie 2021, pe raza comunei Călățele, polițiștii au oprit în trafic o mașină. Aveau informații că la volan se afla un tânăr din Brăișoru, care nu deține permis de conducere. Până să ajungă agenții la mașina oprită, tânărul de la volan ar fi schimbat locul cu un alt tânăr care deține permis de conducere. Oamenii legii știau cine se aflase la volan cu câteva secunde înainte, așa că l-au luat pe tânărul fără permis de conducere, i-au solicitat actele și l-au testat pentru a se vedea dacă a consumat alcool ori droguri.

Rezultatele de la Institutul de Medicină Legală au arătat că tânărul nu se drogase. Aparatul rapid de testare arătase că tânărul era drogat. Având în vedere analizele de la IML Cluj, procurorul nu l-a mai acuzat pe tânăr de conducere sub influența alcoolului ori a altor substanțe.

În timpul urmăririi penale, analizând probele din dosar, procurorul ar fi dat indicații polițiștilor să extindă urmărirea penală pentru încă o faptă de conducere fără permis, faptă comisă în aceeași zi în care a fost constatată infracțiunea de la Călățele. Din probele de la dosar a rezultat că tânărul a condus nu doar spre Beliș, ci și din Brăișoru până la Morlaca.

Codul de procedură penală spune foarte clar că extinderea urmăririi penale se aduce la cunoștința suspectului, înainte de a fi audiat în această calitate. „Persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, aceasta calitate, fapta pentru care este suspectata, incadrarea juridica a acesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83, incheindu-se in acest sens un proces-verbal”, se arată în Articolul 307 din Codul de procedură penală. În Articolul 83 din Codul de procedură penală sunt prevăzute drepturile.

Anchetatorii se pare că nu au ținut cont de drepturile suspectului și au extins urmărirea penală pentru încă o faptă de conducere fără permis. Nu este clar dacă oamenii legii au încercat să-l informeze pe tânăr de extinderea urmăririi penale și nici dacă au reușit să-l cheme pentru audieri. Tânărul se afla în străinătate la data de 10 noiembrie 2021, atunci când procurorul a decis să extindă urmărirea penală.

Procurorul de caz a considerat că tânărul poate fi trimis în judecată pentru două infracțiuni de conducere fără permis, fapte comise în aceeași zi, fără ca cel în cauză să știe de a doua infracțiune reținută în sarcina sa. Judecătorul de cameră preliminară, cel care verifică legalitatea rechizitoriului de trimitere în judecată și a administrării probelor, a văzut că extinderea urmăririi penale s-a făcut fără știința suspectului. Astfel, din oficiu, magistratul judecător a constatat că prin extinderea urmăririi penale fără știința suspectului, acestuia i-au fost încălcate drepturile procesuale, respectiv dreptul la apărare.

În acest sens, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Huedin a constatat că ordonanța procurorului din data de 10 noiembrie 2021 este lovită de nulitate.

Admite excepția nelegalității extinderii acțiunii penale dispusă față de inculpatul C.P.A., prin ordonanȚa procurorului din data de 10.11.2021, în Dosarul nr. 193/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, excepţie invocată din oficiu, şi pe cale de consecinţă: Constată nulitatea, în condiţiile art. 282 alin. 1 Cod procedură penală, a ordonanței din data de 10.11.2021 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, prin care s-a dispus extinderea acțiunii penale față de inculpatul C.P.A., pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, cu încălcarea dispozițiilor art. 311 alin. 5 Cod procedură penală, având drept consecinţă încălcarea dreptului la apărare garantat inculpatului în cursul urmăririi penale”, se arată în Încheierea Judecătoriei Huedin.

În plus, judecătorul, care a declarat nulă ordonanța procurorului din 10 noiembrie 2021, i-a pus în vedere acestuia să comunice în termen de 5 zile dacă dorește dosarul la parchet pentru scoaterea respectivei ordonanțe ori menține acea ordonanță.

„Constată nelegalitatea sesizării instanţei prin Rechizitoriul emis la data de 17.12.2021 în dosarul nr. 193/P/2021 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului C.P.A., cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că în data de 17.03.2021, în jurul orelor 15:00, inculpatul, fără a deține permis de conducere, a condus autoturismul marca ––, de la locuința sa din localit. Brăișoru până în localit. Morlaca, la locuința martorului C.M. Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul C.P.A., prin apărător ales. Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, conform art. 345 alin. 3 Cod de procedură penală. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea penală ce urmează a fi pronunţată de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Huedin, conform art. 346 Cod procedură penală”, se mai arată în Încheierea Judecătoriei Huedin din 5 aprilie 2022.

CE SPUNE ART. 345 C.P.P.

Potrivit Art. 345 Cod procedură penală, alin. 3 „In cazul in care judecatorul de camera preliminara constata neregularitati ale actului de sesizare sau in cazul in care sanctioneaza potrivit art. 280-282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii ori daca exclude una sau mai multe probe administrate, in termen de 5 zile de la comunicarea incheierii, procurorul remediaza neregularitatile actului de sesizare si comunica judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei”.

sursa: Cod procedură penală.

Astfel de situații, când rechizitorii de trimitere în judecată sunt declarate nelegale, sunt foarte rare. În acest caz, judecătorul a avut o atenție sporită în dosar și o atitudine corectă. Orice persoană are dreptul la un proces echitabil.

Citește și … Fără permis de conducere și POZITIV la droguri. Dosar penal pe numele unui tânăr din Brăișoru

Citește și … Răsturnare de situație. Tânărul oprit de polițiști la Călățele NU era drogat, spune IML Cluj. Acuzații îndreptate spre un polițist

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.