Ultimate magazine theme for WordPress.

Un ciclon mediteranean ameninţă România

0 300

Un nou ciclon format în Mediterană ameninţă mai multe zone din Europa, printre care şi România. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat cum va fi influențată vremea de acest nou sistem.

PSD NEGRENI

Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, a explicat dacă este posibil ca aceste fenomene extreme să fie din cauza ciclonului mediteranean care a făcut prăpăd în Italia.

PSD POIENI

„Zonele cu albastru de pe hartă indică precipitațiile respective. România este influențată de zona aceasta de presiune joasă, dar nu atât de direct precum Italia. Și nu e vorba de ciclonul care a fost la începutul și mijlocul săptămânii trecute.

PSD MĂRGĂU

E vorba de un nou ciclon generat în Marea Mediterană, care afectează iarăși zone de acolo și care în zilele ce urmează se va deplasa spre est, aducând ploi foarte abundente, mai ales în Grecia și Turcia.

Evident că noi vom fi influențați prin favorizarea instabilități lor, dar nu direct. Aceste instabilități creează furtunile de vară în care avem ploi de scurtă durată, dar care pot să fie cantitativ însemnate local și cu manifestări de tip fulgere și intensificări de vânt, chiar și episoade de grindină.

Sunt fenomene specifice verii atunci când crește temperatura și când apa evaporată din sol, din vegetație ajunge și formează nori cu dezvoltare pe verticală mare și local, acești nori pot să aducă furtunile de vară de care vă ziceam.

ANM, prognoza meteo: Un nou ciclon s-a format şi vine spre România

Dar, acești nori nu sunt formațiuni pe scară atât de mare și atât de bine organizate precum sunt aceste formațiuni ciclonii mediteraneeni care au lovit Italia încă lovesc Italia și se mai formează.

Va fi o zonă din Maroc și din Peninsula Iberică acolo unde se vor înregistra săptămâna ce vine ploi, poate chiar și probleme legate de inundații, cu viituri rapide, poate chiar și zona în Maroc, furtuni de praf care poate s-ar putea, vom vedea, să aducă și transport în acea zonă de praf saharian. Dar asta se va vedea, trebuie urmărite materialele respective.

Noi vom avea în partea a doua a săptămânii o generalizare a acestor precipitații, când s-ar putea să avem impact mai direct din partea unor formațiuni formate deasupra Mediterane. Dar iarăși încă e devreme, va trebui să așteptăm zilele care să ne zică mai clar care e traiectoria, e foarte important, care e traiectorii a unui astfel de sistem organizat.

Dacă vorbim de ciclon mediteraneni e o denumire ce poate să mască confuzii, dar e vorba de ciclon extra-tropicali, ciclonii tropicali au alt mecanism de formare se formează în zonele tropicale deasupra apelor foarte calde de acolo trebuie să ai temperaturi mai mari de 26°C pe un strat cam de 100 m deasupra oceanului, adică la suprafața oceanului.

Și acolo evident ai formațiuni formate mult mai mari ca dimensiune și cu impact cu vânturi, cu precipitații mult mai severe decât în cazul ciclonilor extra tropicali. Iar dintre ciclonii extra tropicali, ciclonii mediteraneni sunt și ei mai mititei. Nu sunt chiar cei mai impresionanți ca dezvoltare spațială și ca impact.

Dar totuși local pot să aibă un impact mare, mai ales când vin așa numiți cicloni mediteraneni medicane, adică deși sunt extra-tropicali, au niște manifestări și se dezvoltă exploziv și local pot să aducă probleme foarte mari”, a spus Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.