Ultimate magazine theme for WordPress.

Taxa pe care o pot plăti românii care pleacă în vacanţă în străinătate

0 160

Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus, pe lângă taxa turistică aplicată de țara de destinație. Propunerea vine de la Federația Patronatelor din Turismul Românesc, care lansează suma de un euro de persoană.

Agențiile de turism vor colecta taxa de la români, iar banii strânși ar uma să fie folosiți pentru promovarea României. 

Mai mult, se ia în calcul să fie taxați și turiștii care își fac vacanța pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism. 

„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de trei milioane de euro.  

Şeful Federației Patronatelor din Turismul Românesc: „Avem mai multe variante, una e o taxă modică”

Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului. 

Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei.

Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene.  

Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament, ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor. 

Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles, că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a declarat Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.