Ultimate magazine theme for WordPress.

Schimbări URIAȘE la ANAF. Cum se vor desfășura controalele în 2023

0 463

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuș, a explicat cum se vor face controalele în 2023. „Dacă respectă aceste 2 etape nu va mai fi controlat niciodată”, spune acesta.

AVOCAT

„Într-adevăr, ANAF-ul a făcut încă un pas pe drumul de modernizare și de a îmbunătăți relația pe care o are cu contribuabilii. Practic, niciun contribuabil nu va mai intra în inspecție fiscală decât pe baza unei analize de risc, iar în prealabil va primi o notificare de conformare în care i se va spune problemele pe care le are.

Are la dispoziție acest contribuabil, fie că e persoană juridică, fie că e persoană fizică, 30 de zile să vină să-și depună declarațiile rectificative sau să-și clarifice problemele pe care le are. Vreau să vă explic că începând de la 1 ianuarie orice contribuabil va parcurge întâi 2 etape pregătitoare înainte de a începe inspecția fiscală și dacă el respectă aceste 2 etape nu va mai fi controlat niciodată.

Deci el primește această notificare de conformare, dacă vine și-și rezolvă problemele și plătește, își depune declarațiile, nu mai mergem în control. Dacă nu face acest lucru, va primi un aviz de inspecție fiscală.

De la data comunicării avizului de inspecție fiscală până la începerea controlului efectiv, la fel, are posibilitatea să-și depună declarații rectificative, să-și rezolve situația fiscală și atunci controlul nu mai începe. Dacă nu face nici acest lucru, atuncea va începe inspecția fiscală generală și va fi controlat la toate impozitele și taxele pe perioada de prescripție.

Acesta este unul din pașii majori pe care îi face ANAF în modernizarea lui tocmai pentru a îmbunătăți relația cu contribuabilul și a da posibilitatea tuturor contribuabililor, persoane fizice sau persoane juridice care vor să aibe o relație corectă, care vor să își desfășoare activitatea onest, să nu mai fie controlați niciodată și să-și corecteze erorile care pot să apară în activitatea pe care s-o și-o desfășoară”, a explicat Preşedintele ANAF Lucian Heiuș, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.