Ultimate magazine theme for WordPress.

Salariul minim crește la începând de azi. Câți bani primesc angajații în mână

0 316

Salariul minim pe economie crește, începând de astăzi, de la 3 300 de lei, la 3 700 de lei. Măsura a fost aprobată, în ședința de Guvern, la începutul lunii iunie. Odată cu majorarea salariului minim, angajații vor primi în plus 284 de lei în mână.

AVOCAT

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, spunea premierul la acea vreme.

ALESIA

Tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calculul plafonului de 4 000 de lei

Deși vestea a fost foarte bine primită de angajații remunerați cu salarii minime, bucuria a fost repede spulberată de o temere cu privire la faptul că, cei care beneficiază de tichete de masă, ar fi urmat să primească mai puțini bani de la 1 iulie, deși salariul ar fi crescut. 

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, şi crește la 300 de lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiți angajați să primească salarii mai mici.

Totuși, vineri, Guvernul a decis să modifice legea astfel încât veniturile să nu fie afectate. Premierul a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calcului plafonului de 4.000 de lei

”Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Punctul de amendă a fost înghețat

Îngrijorări au existat și cu privire punctul de amendă, care ar fi urmat să crească la 185 de lei, de la 1 iulie, în cazul în care nu ar mai fi fost înghețat. Tot vineri, însă, premierul a declarat că acesta va fi plafonat. Concret, va rămâne la valoarea de 165 de lei, iar amenzile nu vor fi modificate. 

„Vom îngheța, astăzi, și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a explicat premierul Ciolacu înaintea ședinței de Guvern. 

Prețul carburanților crește

Din păcate, odată cu creșterea salariului minim pe economie, apar și noi scumpiri în România. De exemplu, de la 1 iulie, pe șoferi îi așteaptă o nouă majorare a prețului carburanților, odată cu creșterea accizelor. Aceștia vor plăti mai mult cu 40 de bani pentru 1 l de motorină, iar pentru benzină, vor scoate din buzunar 43 de bani în plus. 

Mai exact, pentru un plin de 50 l, șoferii care vor alimenta cu motorină vor plăti în plus 20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină, 21 de lei. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.