Ultimate magazine theme for WordPress.

Românii care nu merg la medicul de familie ar putea fi amendați începând din 2023

1 429

Românii care nu merg la medicul de familie ar putea fi amendați începând de anul viitor. Decizia a fost anunțată de către președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan. 

Bugetul alocat asistenței primare a fost suplimentat cu 22%, așa că urmează să fie introduse pachete de prevenție, iar persoanele care nu trec pe la medicul de familie pentru aceste servicii urmează să fie sancționate. Reprezentanții CNAS spun că astfel de practici există deja în mai multe țări și că prin această hotărâre speră că românii o să aibă mai multă grijă de sănătatea lor. 

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenței medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a mai diminua din ceea ce înseamnă ‘plata per capita’.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenție, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenție.

Încercăm să responsabilizăm populația în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociațiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”, a declarat Adela Cojan, potrivit Agerpres. 

1 Comentariu
 1. Tra spune

  Da, as fii de acord.
  Dar sa sanctioneze si medicii de familie care de dimineata pana seara isi tin pacientii in sala de asteptare pentru ca iei stau la barfe cu prietenele lor!!!
  Atentie!
  Aici e o Mare problema care o am trait eu personal in Huedin la dr M…
  Ultima data cand am fost la doctorita respectiva sincer nici nu stiu pt ca tot timpul au fost la inaintare prietenele, si aici nu conta ca prietene gen pacienti sau colege!!!
  Am 35 de ani, aproximativ de 15 ani nu am trecut pragul cabinetului ei, dar poate si 20!
  Sincer nici nu am de gand.
  Tot am asteptat sa iasa in pensie dar nu am avut norocul, cu totul ca e pensionara dar mai lucra cand are chef!
  Atentie dl moderator, in Huedin chiar e o problema si in privinta asta!
  De ce nu am trecut la alt medic?, ei traiesc intr-un orasel mic in care toti stim unul de altul absolut tot, si ar arata lumea cu degetul spre mine.
  Multumesc pentru atentie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.