Ultimate magazine theme for WordPress.

România, țara cu cele mai multe WC-uri în curte. Câți români stau în locuințe fără canalizare

0 194

Milioane de români încă mai așteaptă să fie racordaţi la reţelele de utilități. Numai anul trecut, peste 40% din populație nu era conectată la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate, arată cele mai recente statistici oficiale. Autoritățile au acum la dispoziție miliarde de euro pentru a investi în extinderea reţelelor. Banii trebuie cheltuiți cel târziu până în 2028.

Cele mai mari probleme sunt la sate. Peste 85% din populație nu era conectată la sistemul de canalizare în 2021, conform Institutului Național de Statistică. 

Și în orașe, aproximativ 5% din populație nu este racordată la rețeaua de canalizare. Chiar și în Capitală mai sunt străzi fără utilități. De exemplu, unii bucureștenii care locuiesc în cartierul 16 februarie din sectorul 1 sunt nevoiți să care apă de la cișmele. Sau să cumpere de la magazine.

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru că rețelele de apă și canalizare nu sunt dezvoltate. A fost deschisă deja o procedura de infrigement.

Potrivit statisticilor oficiale, în România, peste 40% din populație nu era conectată, anul trecut, la sistemele de canalizare și epurare a apelor uzate.

Aceste ape uzate menajere care vin în contact cu apele subterane. Foarte mulți oameni își alimentează locuințe cu ape din foraje. Foarte multe alte așezări urbane evacuează aceste ape menajere direct în râuri producând un impact negativ asupra ecosistemului acvatic.

Autoritățile au acum la dispoziție, prin programul Anghel Salighy, peste 22,5 miliarde de lei pentru investiții în extinderea rețelei de apă și canalizare. Banii trebuie cheltuiți până în 2028.

Finanțare așteaptă și Primăriile sectoarelor 1 și 6 din București.

Și prin Planul Național de Rederesare și Reziliență sunt alocate peste 4,7 miliarde de lei pentru extinderea sistemelor de apă și canalizare, în comunitățile cu peste 2.000 de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.