Ultimate magazine theme for WordPress.

Rezultatele proiectului de cercetare pe Valea Crișului Repede, prezentate la Negreni și Poieni

0 191

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj va lansa materialele rezultate în urma proiectului de cercetare multidisciplinară, realizat în anul 2017, în localitățile clujene aşezate pe Valea Crisului Repede, care păstrează de veacuri vechi obiceiuri caracteristice satului românesc tradiţional. Cele două evenimente vor avea loc duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 13:00, la Căminul Cultural din comuna Negreni, și tot duminică, 22 aprilie, de la ora 13:00, la Căminul Cultural din comuna Poieni.

Este vorba despre volumul „Cultura tradiţională din judeţul Cluj, ( II) – Valea Crişului Repede” și filmul-document „Popas în Transilvania”, episodul III. Tot cu această ocazie va fi vernisată și expoziţia de fotografie „Din viaţa satului clujean”, ce cuprinde imagini etnografice realizate de echipa de cercetare.

Pus în fața faptului concret de a dezvolta cercetări proprii cu personalul angajat, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, compus din consultanţi artistici încredinţaţi cu misiunea redescoperirii valorilor de patrimoniu material şi imaterial, a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit proiectul unei tabere de vară, organizate pe Valea Crişului Repede în luna iunie a anului 2017. Fiecare specialist a condus și a inițiat interviuri pe subiecte diverse, a imprimat și consemnat teme şi idei importante, inedite, specifice culturii tradiționale din localităţile cercetate: Bologa, Poieni, Valea Drăganului, Ciucea şi Negreni, înşirate precum mărgelele pe firul Crişului Repede și care au fost străbătute la pas de echipa de cercetare în cadrul acestui inedit proiect, dezvoltat de Biroul Conservare Cultură Tradiţională. Au fost momente în care, în contact direct cu cei intervievaţi, echipa a intrat în atmosfera de poveste a satului de altădată, împreună cu cei care au trăit paginile lui de istorie. Proiectul a surprins oameni, locuri, fapte şi întâmplări unice din viaţa comunităţilor acestor meleaguri.

La cele două manifestări vor fi prezenți toţi cei care au luat parte la proiect, oameni dragi, iubitori de obiceiuri şi tradiţie, pentru a se bucura împreună cu echipa de cercetare, condusă de dr. Mircea Cîmpeanu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, de reuşita acestui proiect-eveniment.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.