Ultimate magazine theme for WordPress.

Războiul anti-plastic a început oficial și în România: Produsele din plastic de unică folosință dispar din magazine

0 160

Războiul anti-plastic a început oficial și în România. Bețișoarele pentru urechi, paiele, tacâmurile și farfuriile din plastic sunt printre primele produse de unică folosință care dispar din magazine și restaurante. Producătorii vor putea să le fabrice în continuare, dar numai dacă le vând la export, în afara Uniunii Europene. Pe piața internă trebuie înlocuite cu obiecte din materiale nepoluante.

Bețișoarele pentru urechi, farfuriile și tacâmurile, paiele și agitatoarele pentru băuturi, bețele pentru baloane, toate din plastic, dar și recipientele din polistiren expandat, cele folosite pentru alimente și băuturi intră pe lista neagră a produselor de unică folosință care au zilele numărate. Ele nu vor dispărea de mâine de pe rafturile magazinelor, ci treptat.

Multe restaurante și lanțuri de magazine au eliminat deja o parte dintre produsele de plastic de unică folosință.

Operatorii economici vor fi obligați să reducă progresiv cantitățile pentru anumite produse de plastic, printre care paharele pentru băuturi și capacele acestora, dar și recipientele pentru alimente. Activiștii de mediu spun că țintele propuse sunt modeste.

Producătorii români vor putea fabrica în continuare farfurii, tacâmuri și alte obiecte de unică folosință dacă le vând în afara spațiului comunitar.

„Este o zi importantă pentru Ministerul Mediului, este ziua în care Directiva privind plasticul de unică folosinţă este transpusă în legislaţia din România printr-o ordonanţă, ordonanţă care introduce şi în România acele obligaţii care au ca scop reducerea plasticului din natură. S-a constat cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european că majoritatea deşeurilor, de exemplu, din zona maritimă sau din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă şi aici nu vorbim doar de plasticul în sine ci şi de poluarea cu microplastic. De aceea există această Directivă 904 din 2019 care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piaţă şi a consumului de produse din plastic de unică folosinţă”, a declarat Barna Tanczos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.