Ultimate magazine theme for WordPress.

Psihologul criminalist Gabriela Groza, despre tânăra violată în Huedin: „E de prisos să întrebăm “de ce nu ai spus?”, “de ce nu ai ripostat?” Pentru că nu a putut”

0 2.109

Gabriela Groza (Culda), psiholog criminalist, profesor la UBB Cluj-Napoca și avocat totodată, susține că este nedrept ca oamenii să o învinovățească pe minora violată într-o pădure din Huedin, de către tatăl său vitreg. De altfel, precizează Gabriela Groza, victimele abuzurilor sexuale nu au curajul de a spune prin ce trec, de teamă.

morosan-300×250

Specialistul susține că a blama o victimă a unui abuz sexual este cea mai mare greșeală pe care o putem face.

„Cea mai mare greșeală pe care o putem face în astfel de situații este să blamăm/învinovățim victima. Din păcate, mulți fac exact asta chiar și dacă nu în mod intenționat. E de prisos sa întrebăm “de ce nu ai spus?”, “de ce nu ai ripostat?” etc. Pentru că nu a putut. Pentru că nu știa ce s-ar putea întâmpla dacă ar fi făcut-o. Pentru că (deseori) au avut experiențe negative atunci când “au spus”, “au ripostat” și experiențe proaste cu autoritățile care ar fi trebuit sa intervină. Cercetările privind abuzurile asupra copiilor arată că deseori victimele dezvăluie abuzul abia după câțiva ani de la momentul la care a început. E un proces firesc și trebuie să înțelegem asta”, spune Gabriela Groza.

Psihologul criminalist arată că prinderea în flagrant a bărbatului în timp ce își batjocorea fiica vitregă este dovada clară a vinovăției.

„Este important ca poziția justiției să fie fermă și de neclintit în astfel de situații (flagrantul e o dovadă clară asupra vinovăției). Această fermitate ajută și victima să înțeleagă cine e “de vina”, mai spune Groza.

Nu în ultimul rând, specialistul vorbește despre o altă situație care apare după abuzul sexual: trauma.

„Traumele cu care rămâne o victimă a unui abuz sexual diferă de la o persoană la alta. Pe de o parte, construcția psihică a unei persoane o face să fie mai afectată sau mai reziliență la evenimente traumatice, pe de altă parte, contează și factorii externi (durata în timp a abuzului, felul în care au reacționat cei din jur la vestea abuzului, suportul primit de victimă etc)”, mai spune Gabriela Groza.

Gabriela Groza este doctor în psihologie, psiholog expert judiciar și avocat în Baroul Cluj. Ea este cadru didactic al Departamentului de Psihologie a UBB Cluj-Napoca, predând “Psihologie Juridică” la Facultatea de Drept , “Psihologie Penitenciară” la Masteratul de Psihologie Judiciară și „Psihologie Criminalistică și Judiciara” la Departamentul Studii de Securitate.

Reamintim, în urmă cu doar câteva zile, o minoră a fost violată de tatăl său vitreg într-o pădure de lângă Huedin. Atât bărbatul cât și fata sunt din județul Sălaj. Adolescenta studiază în Huedin. Bărbatul acuzat de viol este în arest preventiv.

Pentru mai multe detalii despre subiect, click AICI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.