Ultimate magazine theme for WordPress.

Proiect: Fumatul, interzis în apropierea şcolilor şi a staţiilor de transport în comun

0 106

Proiectul de lege potrivit căruia fumatul în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare, precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun este interzis, a trecut de Senatul României, inițiativa intrând la vot decizional în Camera Deputați.

Fumatul este interzis în apropierea şcolilor şi unităţilor sanitare (50 de metri), precum şi în apropierea staţiilor de transport în comun (15 metri), iar aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, prevede un proiect legislativ iniţiat de către parlamentari USR, adoptat de plenul Senatului, potrivit edupedu.ro.

Această modificare legislativă este menită să protejeze sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv, arată inițiativa. „Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.

Referitor la consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor din România al organizaţiei Salvaţi Copiii (2019), relevă că 15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.

14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnic.

8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice. 3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ţări precum Irlanda şi Marea Britanie au implementat deja legi similare, cu rezultate pozitive în reducerea expunerii la fumatul pasiv şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Proiectul de lege va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.