Primarul din Beliș este cercetat penal pentru delapidare și dare de mită
La data de 03.03.2018, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, cu sprijinul tehnic al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Cluj, l-au prins în flagrant pe Matiş Viorel, primar al comunei Beliş, judeţul Cluj, în timp ce acesta oferea suma de 200 euro, numitului D.I.V., ziarist, pentru a nu mai publica articole critice la adresa sa. Banii erau oferiți unui reporter al publicației noastre, INFO Huedin.

„În fapt, urmare a apariţiei în mass-media a unor materiale defăimătoare la adresa sa, inculpatul Matiş Viorel l-a contactat pe autorul lor şi i-a propus încheierea unor contracte de publicitate, remunerate, cu Primăria Comunei Beliş pentru a renunţa la publicarea pe viitor a acestora.
Ulterior, inculpatul i-a oferit martorului (denunţător) D. I. V. suma de 1.000 de lei lunar de la Primăria comunei Beliş, prin încheierea unui contract de publicitate, sau suma de 500 lei lunar din banii proprii, fără încheierea unor acte, pentru a nu mai publica pe viitor articole critice la adresa sa.
Inculpatul i-a înmânat efectiv martorului, în două tranşe, sumele de 1000 lei, respectiv 200 euro.
Procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Matiş Viorel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, prev. de art. 290 Cod penal, rap. la art.308 alin.1 din Cod penal şi delapidare, prev. de art.295 Cod penal cu aplic. art.38 alin.1 Cod penal, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 3 martie 2018, ora 18:30″, precizează procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Viorel Matiș mai este cercetat penal într-un dosar. În 2017, polițiștii l-au reținut pe edil pentru infracțiuni de instigare de tăiere de arbori din fondul forestier național, furt de arbori din fondul forestier național și fals intelectual. Acuzațiile din 2017 sunt bazate pe fapte din perioada în care Viorel Matiș era șeful Ocolului Silvic Beliș.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv trimiterea în judecată sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.