Ultimate magazine theme for WordPress.

Petru Ungur, fost primar PSD din Mărgău, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Manevre de milioane înainte de alegeri

0 1.337

Petru Ungur, fostul primar PSD din Mărgău, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, de către procurorii anticorupție. El a semnat înainte de alegerile din 2020 un contract de peste 17 milioane de lei, din care a achitat în avans aproape 5 milioane de lei fără ca lucrările să aibă ordin de începere.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat miercuri că l-a trimis în judecată pe fostul primar din Mărgău, Petru Ungur, pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în septembrie 2020 primarul ar fi încheiat în mod nelegal un contract de execuție lucrări în valoare de peste 17,2 milioane de lei, adică 3,5 milioane de euro, cu o asociere de firme pentru reparații în comună în urma furtunilor, iar contractul ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare. 

După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de aproape cinci milioane de lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată, adică ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată și altele.

În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare, au arătat procurorii.

Petru Ungur

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului. Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei, menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

UNGUR PETRU, la data faptei primar al comunei Mărgău, județul Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuție lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, județul Cluj”, și ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare.

După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată etc.).

În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului.

Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei, menționată mai sus„, se arată în comunicatul DNA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.