Ultimate magazine theme for WordPress.

Pedepse cu suspendare pentru tâlharii din comuna Mărgău. Ciobanul snopit în bătaie și-a acoperit rănile de la cap cu zăpadă pentru a opri sângerarea

1 2.624

Suciu Ioan Vasile, Purcel Liviu Iuliu și Lazăr Ioan au fost condamnați cu suspendare de către Judecătoria Huedin. Cei trei, din Răchițele, au snopit în bătaie un cioban, în ianuarie 2022, i-au luat bunurile și l-au abandonat pe un câmp. Deși procurorii au cerut pedeapsă cu executare pentru Suciu Ioan Vasile, judecătorul de caz a considerat că 3 ani cu suspendare este suficient pentru tâlhărie calificată. Ceilalți doi bărbați, care l-au ajutat pe Suciu la tâlhărirea ciobanului Cristian Olteanu, au primit câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru tâlhărie. Până la acest moment, Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin nu a declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Huedin.

Din Hotărârea de condamnare ies la iveală detalii șocante despre modul sălbatic în care cei trei inculpați s-au comportat cu bietul cioban. Mai reiese din document că ciobanul și-a acoperit rănile cu zăpadă pentru a opri sângerarea. Judecătorul concluzionează că nu se impun pedepse cu executare, având în vedere că victima a declarat că nu are pretenții de la cei trei și, în schimb, a mai spus că i-au fost plătite toate cerințele.

3 CONTRA 1

În cursul lunii noiembrie 2021, ciobanul Cristian Olteanu a primit de la angajatorul său de la acea vreme un telefon, pe care l-a plătit cu banii munciți. În 24 decembrie 2021, ciobanul ia decizia de a merge să lucreze la ferma lui Suciu Ioan Vasile din Răchițele. În 30 ianuarie 2021, ciobanul ia decizia de a pleca de la Răchițele și primește de la un membru al familiei Suciu suma de 500 de lei, pentru munca prestată.

În dimineața de 31 ianuarie 2021, la ora 04:00, Olteanu Cristian a pornit spre Pietroasa, pe jos, prin zăpadă. Distanța de la Răchițele până la Pietroasa, conform Google Maps, este de 77,8 kilometri, distanță care poate fi parcursă în aprox. 17 ore. Urma să aibă grijă de alte animale în această localitate. La momentul plecării de la Răchițele, ciobanul era însoțit de un câine și avea asupra lui: „telefonul mobil marca iHunt model S21, cu numărul de telefon (…), suma de 387 lei, o bâtă cu lungimea de aproximativ 140 cm, cu diametru la capătul gros de 2,5 cm. și cu diametru la capătul subțire de aproximativ 2 cm și o geantă cu bunuri personale”, se arată în Hotărâre.

Drumul pe care l-a pracurs ciobanul

CIOBANUL, URMĂRIT PAS CU PAS

Din Hotărârea Judecătoriei Huedin reiese că ciobanul a fost sunat de mai multe persoane, din Răchițele. Scopul apelurilor a fost acela de a afla traseul pe care oierul îl urmează.

„După ce a parcurs aproximativ 12 km de la imobilul inculpatului Suciu Vasile Ioan spre localitatea Padiș, Olteanu Cristian, ajuns în cătunul Doda Pilii, s-a oprit la magazinul mixt-bar din această localitate aparținând S.C. (….) S.R.L., intrând în această unitate la ora deschiderii. (…) Din magazinul mixt-bar persoana vătămată și-a achiziționat produse alimentare, țigări, băuturi alcoolice și nonalcoolice, iar în timp ce se afla în interior, la ora (….), a fost sunat de martora (….) căreia i-a zis că s-a oprit la un bar să-și ia țigări, cafea și țuică, că după ce consumă va pleca spre Pietroasa și că o va suna când va ajunge în locul numit „Vârful Pârâului” pentru a-l trimite pe fiul ei (…) după el, persoana vătămată părăsłnd magazłnul mixt-bar”, se arată în Hotărârea Judecătoriei Huedin.

Suciu Vasile Ioan, fiind informat de poziția ciobanului, i-a spus inculpatului (n.r. unul din inculpați) că trebuie să recupereze „de la aceasta (n.r. cioban) suma de 100 lei, pe care i-ar fi sustras-o și telefonul mobil, acesta (n.r. unul din inculpați) a fost de acord și s-a urcat ca pasager în partea din dreapta față în autovehiculul marca Ford cu nr. de înmatriculare (…) condus de inculpatul Suciu Vasile Ioan. Pe drum l-au întâlnit și pe inculpatul (n.r. al treilea inculpat) pe care l-au rugat să îi însoțească”, se mai arată în Hotărâre.

TÂLHĂRIT LA DRUMUL MARE, DE TOȚI BANII

Pe drum, inculpatul Suciu le-a spus celor prezenți că oierul (persoana vătămată – ciobanul) a fugit de la el, că i-a sustras o sumă de bani, 100 de lei, și telefonul cumpărat de inculpat, că se îndreaptă spre Padiș și vrea să-și recupereze de la acesta banii și telefonul mobil. Toți cei din mașină au parcurs o distanță de aproximativ 15 kilometri din localitatea Răchițele până în acest loc unde l-au ajuns pe cioban.

„Inculpatul Suciu Ioan Vasile și-a continuat deplasarea, a trecut de Doda Pilii, și înainte cu 900 metri de Pensiunea (….), aflat la volanul autovehiculului, a lovit-o cu partea din față a autovehiculului pe persoana vătămată Olteanu Cristian, lovitură în urma căreia aceasta a căzut pe solul acoperit cu zăpadă, pe partea dreaptă a drumului județean din direcția Doda Pilii spre Ic Ponor. După ce persoana vătămată a căzut în zăpadă și inculpatul Suciu Ioan Vasilea oprit autovehiculul, au coborât toți ocupanții. (n.r. erau și doi martori) Dintre aceștia, doar inculpații Suciu Vasile Ioan, Pop Purcel Iuliu și Lazăr Ioan și au exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate. Astfel, a arătat persoana vătămată că inculpatul (n.r. primul inculpat) a lovit-o cu piciorul în zona costală, inculpatul (n.r. al doilea inculpat) i-a luat căciula din cap și a lovit-o în zona capului, provocându-i o plagă deschisă, cu bâta pe care persoana vătămată o avea asupra sa și care căzuse lângă aceasta urmare a loviturii cu autovehiculul, iar inculpatul (n.r. al treilea inculpat) a lovit-o cu piciorul în stomac. Persoana vătămată (n.r. ciobanul) a precizat că au fost mai multe lovituri, dar nu poate preciza exact cine sau de câte ori a exercitat toate actele de violență, dar că inculpatul (…) a mai lovit cu bâta în două rânduri și pe spate. Fiind testată cu aparatul poligraf, a reieșit că persoana vătămată a fost sinceră răspunzând că nu a mințit că a fost lovită în cap cu o bâtă de către inculpatul (…) . Declarațiile persoanei vătămate și rezultatul testării poligraf se coroborează cu concluziile medicului specialist din cadrul I.M.L. Cluj-Napoca, leziunea fiind produsă cel mai probabil prin lovire cu corp contondent”, se mai arată în Hotărâre.

După ce l-au bătut bine, Suciu Vasile Ioan l-a tâlhărit pe bietul cioban. Suciu i-a lua telefonul mobil, toți cei 387 de lei și le-a ordonat celorlalți inculpați să-i arunce bâta și cumpărăturile, inclusiv mâncarea, într-un pârâu înghețat.

„Aflându-se într-o evidentă stare de temere, persoana vătămată a scos din buzunar suma de 387 lei, pe care o avea supra sa, bani pe care inculpatul Suciu Vasile Ioan i-a luat din mâna persoanei vătămate. Apoi, inculpatul i-a cerut persoanei vătămate și telefonul mobil, aceasta i l-a întins și inculpatul l-a smuls din mână. De asemenea, inculpatul Suciu Vasile Ioan a luat de jos și geanta cu obiecte personale aparținând persoanei vătămate, care se afla în apropierea acesteia, după care i-a îndemnat pe ceilalți doi inculpați să-l arunce pe (…) în valea înghețată din proximitatea acelui loc, moment în care martorii (X) și (Y), (n.r. care au fost cu inculpații în mașină, dar nu au luat parte la agresiune) le-au cerut celor prezenți să înceteze, temându-se pentru viața persoanei vătămate”, se mai precizează în Hotărâre.

SUCIU, LA TELEFON: „… îl omor! Nu mă interesează dacă fac pușcărie!”.

Un alt episod surprins de instanță este cel în care patronii din Pietroasa sună pe numărul ciobanului, dar răspunde Suciu Vasile Ioan la telefon. În discuția telefonică, Suciu le-a zis pe un ton nervos că „… așteaptă-l că vine către Padiș, l-am bătut și l-am golit de haine! Dacă îl mai prind în Răchițele, îl omor! Nu mă interesează dacă fac pușcărie!”.

Pe drum, ciobanul a cerut ajutor de la doi martori, dar nu a fost ajutat să ajungă până în Padiș în primă fază, cu toate că martorii au văzut că este bătut. În schimb, unor oameni din Ungaria li s-a făcut milă de bărbat și l-au dus cu mașina până la un magazin din Pietroasa.

„După plecarea agresorilor, persoana vătămată Olteanu Cristian și-a aplicat zăpadă în zona rănilor de la cap pentru a opri sângerarea și a continuat drumul pe jos cu destinația localitatea Pietroasa, trecând pe lângă pensiunea (…..) și cătunul Ic Ponor. La un moment dat, după ce a intrat în zona unde accesul auto nu se mai putea face, zăpada fiind mare, la aproximativ 3-4 km de Ic Ponor, persoana vătămată s-a întâlnit cu martorii (…) și (….) ce conduceau fiecare câte un snowmobil. I-a cerut Olteanu Cristian martorului (….) să-l transporte până la Padiș, însă martorul nu a putut, vehiculul condus având un singur loc. L-a atenționat în schimb că zăpada este foarte mare sus, apreciind că deși avea urme de sânge pe față, nu se află în pericol, având posibilitatea să se întoarcă în Ic Ponor. In continuare persoana vătămată s-a dus pe jos pe urmele acestor snowmobile spre Padiș apoi spre localitatea Pietroasa, iar în localitatea Glăvoi, a fost transportată de un autoturism înmatriculat în Ungaria până la magazinul din localitatea Pietroasa”, se mai arată în document.

Abia după 15 ore a reușit să ajungă ciobanul la Pietroasa și abia acesta este momentul în care s-a solicitat sprijin pentru el. La 16:45 a ajuns la un magazin din Pietroasa, lăsat de mașina de ocazie.

De la acest magazin persoana vătămată a mers din nou pe jos până la locuința martorului (n.r. noul patron) unde se afla soția sa, martora (soția patronului) și care l-a observat pe Olteanu Cristian bătut, cu urme de sânge la nivelul capului, înghețat de frig și ud, fapt pentru care și-a sunat soțul ce se afla la serviciu, iar acesta când a sosit i-a dat telefonul persoanei vătămate să solicitate prin SNUAU 112 intervenția unui echipaj medical. La fața locului a fost dirijat un echipaj IGSU-Smurd, care l-a transportat pe Olteanu Cristian la Spitalul Clinic Județean de Ugență Oradea, unde a primit îngrijiri medicale”, se mai precizează în documentul de condamnare.

Instanța reține că: „In cursul urmăririi penale, Olteanu Cristian a fost testat cu tehnica poligraf, iar la întrebările esențiale ale cauzei, respectiv dacă a fost lovit cu autoturismul de inculpatul Suciu Vasile Ioan și dacă a fost lovit de același inculpat cu un băț din lemn în zona capului, acesta a fost sincer, conform raportului de constatare criminalistică nr. (…..) al I.P.J. Cluj – Serviciul Criminalistic”.

În motivare, în cazul celor trei, instanța apreciază că: „Scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni care se realizează atât pentru cei cărora li se aplică o pedeapsă menită să asigure constrângerea şi reeducarea inculpaţilor, cât şi pentru ceilalţi destinatari ai legii penale care îşi vor conforma conduita exigenţelor acestei legi. Având în vedere gravitatea infracţiunii săvârşite de inculpat, ţinând cont şi de datele care caracterizează persoana acestuia, instanţa apreciază că scopul preventiv al pedepsei poate fi atins şi prin suspendarea sub supraveghere a executării acesteia”.

Cei trei inculpați și-au mai pierdut o parte din drepturi pe o perioadă de timp, sunt monitorizați periodic și trebuie să presteze muncă în folosul comunității.

Pentru mai multe știri despre acest subiect, inclusiv faza de urmărire penală, click AICI.

1 Comentariu
  1. […] Citește și … Pedepse cu suspendare pentru tâlharii din comuna Mărgău. Ciobanul snopit în bătaie și-a acoper… […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.