Ultimate magazine theme for WordPress.

Patriarhia Română: Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare

0 283

Cum vom sărbători sărbătoarea Învierii Domnului și în ce condiții vom putea merge la biserică pentru a aduce acasă Lumina sfântă sunt întrebări la care autoritățile și reprezentanții cultelor au încercat să găsească cele mai potrivite răspunsuri, într-o întâlnire la Guvern. Potrivit unor surse, circulația ar putea fi permisă până la ora 02.00, deci credincioșii ar putea merge la slujba de Înviere.

Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după întâlnirea reprezentanţilor Cultelor organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului.

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, afirmă Bănescu într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una „bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

„Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere. Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, se mai arată în comunicat.

La întâlnire au luat parte vicepremierul Kelemen Hunor, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, secretarul general al Guvernului, Horațiu Gorun, și secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.

Patriarhia Română a transmis inițial că a fost o întâlnire bazată pe un dialog deschis pentru găsirea celor mai bune soluții astfel încât să fie respectate atât libertățile religioase, cât și măsurile sanitare în vigoare, a relatat Simona Boanta, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

Măsurile discutate astăzi se vor aplica atât de Paștele Catolic, cât și de Paștele Ortodox.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.