Ultimate magazine theme for WordPress.

Pachet de mãsuri pentru sprijinire a agriculturii și industriei alimentare discutat de miniștrii Finanțelor și Agriculturii

0 158

Vineri, 14 ianuarie 2022, ministrul Finanțelor, Adrian CÂCIU, a avut o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii și dezvoltãrii rurale, Adrian CHESNOIU, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale.

În cadrul discuțiilor au fost analizate soluții pentru diminuarea impactului prețurilor la energie electricã și gaze naturale pentru producãtorii agricoli și cei din industria alimentarã, sunt avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, dar și un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

Un alt subiect discutat l-a constituit prelungirea taxãrii inverse la cereale, care expirã în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de aceastã mãsurã, respectiv reducerea evaziunii fiscale și eliminarea treptatã din piațã a firmelor fantomã create pentru a eluda plata TVA.
Finanțarea programelor în domeniul agriculturii și industriei alimentare românești au fost discutate în cadrul întâlnirii.

Prin aceste programe se propune acordarea de garanții și mãsuri de creditare pentru:
–        capital de lucru;
–        refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
–        retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
–        cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
–        operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a rãspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

”Sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie sã devinã o prioritate, pentru a crește competitivitatea și performanța într-un domeniu extrem de important pentru România. Numai prin programe realiste, cu ținte clare, vom putea reduce importurile și, în același timp, sã creștem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulați sã producã bunuri cu valoare adãugatã mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanțelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanțare pentru acest an, fie cã vorbim de bani publici sau de fonduri europene”, a subliniat ministrul Finanțelor, Adrian CÂCIU.

Adrian CHESNOIU a afirmat, în cadrul întâlnirii cã ”Prin mãsurile pe care le demarãm, ne dorim sã sprijinim agricultura și industria alimentarã și sã creștem ponderea acesteia în Produsul Intern Brut. Identificãm cele mai bune soluții pentru sprijinirea producãtorilor agricoli și unitãților din industria alimentarã, în contextul creșterii prețurilor la energie electricã și gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de mãsuri, care sã fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie sã avem în vedere ca producția vegetalã sã fie integratã în zona de procesare, astfel încât sã obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața româneascã are nevoie. Sunt un susținãtor al integrãrii gospodãriei țãrãnești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice sã ajungã la cât mai mulți consumatori”.
Ministrul Agriculturii a salutat inițiativa Ministerului Finanțelor de a constitui grupul de lucru ”e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic național, mãsurã cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au agreat ca în cel mai scurt timp sã demareze un program de colaborare interinstituționalã, între Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Naționalã a Vãmilor, Autoritatea Naționalã de Administrare Fiscalã și Autoritatea Naționalã Sanitarã-Veterinarã și pentru Siguranța Alimentelor, care sã genereze acțiuni de control încrucișat pentru verificarea respectãrii legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.