Ultimate magazine theme for WordPress.

Ordonanţa austerităţii loveşte în producătorii locali

0 159

Modificarea unor măsuri fiscale anunţate de Guvern creează panică în rândul producătorilor locali, care atrag atenţia că vor fi nevoiţi să crească preţurile pentru a-şi menţine afacerile pe linia de plutire.

În timp ce unii producători locali au anunțat că vor crește prețurile, alții spun că au ajuns la capătul puterilor și riscă să pună lacătul pe uşă de la 1 octombrie.

Totodată, autorităţile dau din umeri şi recunosc că noile modificări s-ar putea reflecta în preţurile de la raft.

„Orice adiere de vânt ne destabilizează, adică ne poate arunca în prăpastie”, spune un producător de produse tradiționale.

„Având în vedere că se vor scumpi eticheta, borcanul, capacul, curentul, spuntem obligați și noi, producătorii, să scumpim puțin produsul. Este foarte greu, oamenii nu mai stau atât de bine financiar cum stăteau odată”, spune un apicultor.

Potrivit legii care se află în Parlament, TVA-ul pentru alimente rămâne de 9%, însă, pentru produsele bio și tradiționale, ar urma să crească de la 5% la 9%.

În plus, angajații din agricultură ar urma să plătească o contribuție la CASS de 10% din salariul de bază.

Inclusiv cei de la Ministerul Agriculturii recunosc că tot consumatorii ar urma să fie afectați.

„Probabil se umblă și la adaosul comercial, probabil vor fi și măriri de prețuri, probabil vor fi rentabilizări. Fiecare își face calcule.

Producătorul, la rândul lui, dacă vine cu un preț mare, piața nu înghite asemenea preț și atunci trebuie să te repoziționezi”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Noile măsuri, care ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, fac referire și la reducerea veniturilor din agricultură și din sectorul alimentar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.