Ultimate magazine theme for WordPress.

Nu toate ambulanțele au voie să folosească sirenă și girofar

0 2.344

Legea prevede în mod expres cazurile în care ambulanțele au regim prioritar de circulație, însă nu exclude obligații și din partea conducătorilor acestora.

PSD NEGRENI

Codurile utilizate în asistența medicală de urgență prespitalicească sunt, după cum urmează:

PSD POIENI

Cod Roșu — urgență cu risc vital sau situații critice care necesită intervenția rapidă a unei ambulanțe tip C1/C2 sau B1; la urgențele de Cod Roșu se pot deplasa în situații excepționale, la solicitarea dispeceratului și alte tipuri de ambulanțe. Deplasările se vor efectua, ca regulă, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

PSD MĂRGĂU

Cod Galben — urgențele sau situațiile care nu sunt cu risc vital dar se pot agrava în timp. De regulă, ambulanțele vor folosi semnalele acustice și luminoase.

Cod Verde — cazuri care necesită asistență medicală sau transport fără caracter de urgență (asigurate, de regulă, cu ambulanțe tip A1, A2, ACD) deplasarea făcându-se, de regulă, fără semnale acustice sau luminoase.

Atenție, conducătorii acestor autovehicule sunt obligați să respecte prevederile legale în vigoare, inclusiv în ceea ce privește purtarea centurilor de siguranță de către personalul medical și asigurarea cu centuri a pacienților, orice încălcare putând atrage după sine răspunderea juridică a personalului implicat și sesizarea organelor judiciare competente.

În conformitate cu prevederile art. 61 alin. (1) și (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ,,au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b) , atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Conducătorii autovehiculelor aparținând instituțiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b) ,,pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.”

De asemenea, potrivit art. 62 alin. (1) din același act normativ, ”La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.”

În acest context, scopul regimului de circulație prioritară conferit de legiuitor autovehiculelor mai sus precizate este de a facilita deplasarea/intervenția acestora numai în situațiile cu caracter de urgență.

Dreptul la circulație prioritară nu exclude diligența conducătorilor acestor categorii de vehicule de a-și adapta permanent conduita la condițiile de trafic și de a circula cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație.

Folosirea nejustificată a mijloacelor speciale de avertizare luminoase și/sau sonore de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulație prioritară constituie contravenție, conform art. 102, alin. 1, pct. 12 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, conform art. 91, alin. 1 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase și sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor care au regim de circulație prioritară numai dacă intervenția sau misiunea impune urgență.

Conform legislației în vigoare, autovehiculele cu regim de circulație prioritar care sunt utilizate în domeniul asigurării asistenței medicale de urgență sunt ambulanțe de tip C1/C2 — ambulanțe destinate intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotate cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă și ambulanțe de tip B1/B2.

Prin excepție, ambulanțele de tip A1/A2 și ACD pot avea un regim de circulație prioritar, doar cu acordul dispeceratului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.