Ultimate magazine theme for WordPress.

Nu conduceți dacă l-ați sărbătorit pe Sfântul Andrei cu alcool sau droguri. Iată ce riscați!

0 144

Chiar dacă mâine este zi liberă, iar diseară este seara Sfântului Andrei, dacă ați consumat alcool, nu mai conduceți. Dacă ieșiți să petreceți, lăsați mașina acasă.

AVOCAT

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație.

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, te pui în pericol pe tine, pe ceilalți participanți la trafic, dar riști să fii tras la răspundere contravențională, penală și , după caz, la plata unor despăgubiri civile.

LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN:

”Conducătorii vehiculelor…sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier” — articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.

”Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistata ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.

”Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice” — articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

”Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani” — articolul 341 din Codul Penal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.