Ultimate magazine theme for WordPress.

,,Noaptea europeană a muzeelor 2019”, celebrată și în acest an de muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj

0 129

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj vor participa sâmbătă, 18 mai 2019, la cea de-a XV-a ediție a evenimentului european Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei „Leonida Truță” precum și Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

AVOCAT

Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei va organiza evenimentele din acest an atât în Palatul Reduta, la sediul instituției care găzduiește expoziția pavilionară, de pe strada Memorandumului, numărul 21, cât și în Parcul Etnografic ,,Romulus Vuia” – secția în aer liber situată pe strada Tăietura Turcului.

ALESIA

În sala Reduta a edificiului muzeal, în intervalul orar 19.00 – 00.00, vizitatorii vor putea admira lucrări expuse în cadrul expoziției permanente ,,Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX” și expoziției permanente tactilă ,,Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”. De asemenea, Magic Dome oferă un planetariu mobil, cu ajutorul căruia copii, părinții și cadrele didactice pot beneficia de o experiență unică de învățare. Folosind tehnologia de ultimă generație, cei interesați sunt invitați să înțeleagă și să descopere mai multe detalii despre lumea în care trăim. Tot în Palatul Reduta va fi organizat evenimentul Artefactele Nopții, dar și expoziția temporară ,,Semnele Ceriului – Constelații Românești Tradiționale”, expoziție ce își propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și străinătate cele mai importantereprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura și arta tradițională din România.

Parcul Etnografic va oferi, cu ocazia ediției din acest an a evenimentului ,,Noaptea muzeelor”, oportunitatea de a vizita gratuit, în intervalul orar 10.00 – 17.00, expoziția permanentă în aer liber, cuprinzând ambele sectoare, respectiv cel tehnic și cel al gospodăriilor zonale, organizate spațial pe nu mai puțin de 16 hectare, într-o rețea aerată ce sugerează structura unui sat tradițional răsfirat. De asemenea, cu ocazia celei de-a VII-a ediții a evenimentului ,,Noaptea Privighetorilor”, cei interesați vor putea lua parte la tururi ornitologice ghidate, ateliere de identificare păsări și tururi ghidate dedicate copiilor, toate acestea desfășurându-se în intervalul orar 16.00 – 19.00, iar de la ora 19.00 până la 20.00 va avea loc, în zona Foișorului, un concert de muzică clasică.

Anul aceasta, participanții își pot aduce cele necesare pentru picnic și pot savura după-amiaza și concertul liniștiți, pe păturică sau pe scaunul de camping, cu un pahar de suc sau vin și gustările preferate.

Un alt așezământ cultural care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregătește un program de expoziții care dorește să pună în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani, având porțile deschise în intervalul orar 19.00 – 01.00, ultima intrare fiind la 00.15.

Chei de lectură insolite puse în act prin interferări spectaculoase de limbaje expresive – arte vizuale, muzică, scriere creativă şi dans – vor oferi publicului clujean posibilitatea de a se bucura de o experienţă muzeală cu adevărat memorabilă, al cărei punct central de atracţie devine revizitarea lucrărilor de referinţă ale Galeriei Naţionale prin ochii dezinvolţi şi inspiraţi ai tinerilor. Invitaţi să dea formă, într-o manieră personală, impresiei generate asupra lor de întâlnirea cu opera de artă, colaboratorii inventivi ai instituției muzeale au recurs la imaginarea unei serii captivante de producţii culturale care pun în valoare propriul demers de înţelegere şi apropiere a obiectului muzeal studiat, făcând, totodată, şi dovada sensibilităţii deosebite care a marcat ineditul acestei experienţe relaţionale.

Prin urmare, un meniu de mediere culturală á la carte îi aşteaptă pe vizitatori să-l descopere şi savureze, într-o atmosferă destinsă şi reconfortantă, al cărei ambient spectacular îl va constitui cel mai important palat baroc al oraşului: Palatul Bánffy. De asemenea, în afara colecţiilor de artă ale Galeriei Naţionale, vor putea fi vizitate gratuit şi următoarele expoziţii cu caracter temporar: „Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca” – expoziţie de bază care oferă o sugestivă panoramare a evoluţiei mişcării artistice naţionale pe parcursul secolelor XVI-XX, cu un accent deosebit asupra fenomenului artistic din Transilvania, „Raul şi Faun. Pictură” – expoziţie temporară care pune în valoare un corpus important al creaţiei de dată recentă a artistului clujean Călin Raul Anton, „Sinteza retrospectivă Thomas Ditroi (1950-2012)” – expoziţie ce cuprinde lucrări de pictură provenind din colecţia familiei artistului, etalând o fascinantă diversitate tematică ce probează o versatilitate creativă impresionantă, „71 de ani de la proclamarea Independenţei Statului Israel” – expoziţie cu caracter istorico-documentar ce reuneşte piese unicat de filatelie, fotografie, carte poştală, numismatică şi documente istorice din colecţia privată Andrei Klein, și ,,Hight Light. Pictură” – jocul de cuvinte High Light, o deconstrucție a termenului highlight, care propune o reflecție extinsă asupra receptării lucrărilor asociate în această expoziție.

De asemenea, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, în parteneriat cu Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj, instituții de cultură ce funcționează în subordinea forului administrativ județean, vor organiza la sediul instituției culturale din Ciucea, strada Principală numărul 4, o serie de manifestări dedicate celei de-a XV- a ediții a ,,Nopții muzeelor”.

Tema ,,Nopţii Muzeelor” din acest an de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea va fi ,,Lecţie deschisă” iar acţiunea, care începe la ora 18.00, va conţine comunicările ,,Prietenia dintre Octavian Goga şi Ady Endre” şi ,,Ady Endre – 100 de ani de la moarte” precum și o serie de momente artistice și literare susținute de experți și cursanți ai Școlii Populare de Arte Cluj.

La rândul său, Muzeul Apei „Leonida Truţă” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș” S.A., se alătură evenimentului Noaptea Muzeelor și va avea porțile deschise pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume. Programul de vizitare va fi cuprins între orele 19.00 și 00.00, iar transportul către Muzeul Apei va fi asigurat din oră în oră, în mod gratuit, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piața Unirii.

Cei care vor trece pragul Muzeului Apei „Leonida Truţa” vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca începând de la darea în folosință a primei surse de apă în anul 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.

Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 01.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare, precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.