Ultimate magazine theme for WordPress.

Mircea Moroșan, mesaj pentru cetățenii orașului Huedin și pentru cei din zona Apusenilor (A.E.)

0 1.743
Publicat: Articol electoral

Dragii mei,

În primul rând aș vrea să vă mulțumesc pentru votul de încredere acordat la alegerile locale, vot care mă onorează și mă obligă în același timp, fiind la al patrulea mandat, investit de dumneavoastră. Am avut o victorie frumoasă, un scor foarte bun, în ciuda tipului de campanie electorală atipică pe care am traversat-o. 

Candidatura mea pentru poziția de SENATOR a fost propusă acum, în 2020, după rezultatul alegerilor locale, din mai multe motive: 

 • încrederea pe care dumneavoastră mi-ați oferit-o până acum;
 • propunerea candidaturii mele de către toți primarii și susținătorii acestora din zona Apusenilor;
 • votul unanim de încredere al colegilor din cadrul Biroului politic al PNL Cluj.

Știți că, pe parcursul anilor, Primăria și-a dat interesul în mod constant pentru implementarea de noi proiecte și creșterea calității vieții în comunitatea noastră, dar s-a lovit de tot felul de bariere: comunicare interinstituțională deficitară – întârzieri mari și ineficiențe, impedimente administrative diverse, legislație greoaie și multe altele.

Am reușit, în ciuda tuturor acestor impedimente, un fapt istoric: să aducem gazul în Huedin! Acum, am acceptat această candidatură pentru că din noua postură voi putea lupta în continuare pentru orașul nostru și pentru proiectele pe care le-am început, în calitate de primar.

Am primit votul dumneavoastră și vă asigur că proiectele începute  se vor finaliza și le voi susține în Parlament. Cred că este important să realizăm că este o șansă istorică pentru Huedin să avem un reprezentant în Parlament pentru ca zona noastră – una care a avut un start nefericit după revoluție, să obțină în final locul meritat. Așa vom deveni competitivi și vom profita de toate resursele disponibile: naționale, regionale și europene. 

În Parlamentul României voi milita necontenit pentru:

 1. Sistemul de sănătate publică:

În momentul de față suntem provocați de o pandemie fără egal în epoca modernă. Știm cu toții că Direcțiile de Sănătate Publică se străduiesc să facă față acestei situații de criză. Pentru a aduce medicina românească la nivelul celei din Uniunea Europeană voi interveni în 3 direcții: medicina de familie, reorganizarea spitalelor și medicina preventivă.

 • Medicii de familie sunt esențiali în zona rurală. Sunt în prima linie pentru bolnavii asimptomatici, cu forme ușoare și medii. În ceea ce mă privește, PROMIT că voi face eforturi în Parlamentul României pentru susținerea medicilor de familie și pentru creșterea finanțării acestora prin: scăderea nr. de pacienți per medic, eliminarea diferențelor salariale, alocarea de fonduri suplimentare pentru vizite la domiciliu, susținerea telemedicinii, ș.a.
 • Să nu uităm de bolnavii cronici și sistemul spitalicesc. În Parlament voi remedia problema subfinanțării sistemului sanitar și organizarea deficitară. Prin urmare, vom crește tarifele din alocarea bugetară, stabilind tarife reale de diagnostic și tratament în funcție de rangul spitalelor din România (DRG), vom regândi modul de clasificare a spitalelor pe criterii reale și vom stabili un nou normativ de personal în spitale. 
 • Medicina preventivă în România este puțin dezvoltată. Voi încuraja această practică printr-un cadru legal adecvat, prin construirea unui sistem de management și finanțare: pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi. 
 • Dezvoltarea integrată a zonei Apusenilor:

Zona Apusenilor este o regiune care din păcate nu și-a atins pană acum potențialul. Resursele naturale sunt superbe, oamenii sunt harnici și binevoitori, dar nu a existat un plan integrat pentru zonă și un suport constant pentru locuitorii acesteia. 

 • Dezvoltarea infrastructurii, promovarea turismului regional, susținerea producătorilor locali {spre ex. prin înființarea unor centre de recoltare a laptelui, amenajarea unui abator mobil, a unei linii de recoltare și procesare a fructelor și ciupercilor de pădure și apoi crearea unei piețe online de desfacere}, și simplificarea procedurilor administrative sunt elementele cheie pe care trebuie să ne axăm. 
 • Și după 30 de ani de la Revoluție trebuie să stăm la cozi!, să avem drumuri inutile, să așteptăm la diverse instituții și durează luni, poate chiar ani. Soluția necesară este modificarea legislației cu privire la regimul juridic a cadastrului și a fondului funciar, clarificarea situației juridice a documentelor necesare pentru eliberarea titlurilor de proprietate pentru păduri și în general, crearea de proceduri și procese administrative suple și simple cu un timp de răspuns scurt. 
 • Pentru turism: avem nevoie de un proiect integrat de dezvoltare a zonei. Susțin construirea unor pârtii de schi în masivul Vlădeasa, a unor trasee de biciclete în zona montană, un master plan de promovare a întregii zonei și tehnic, o actualizare necesară a tuturor hărților zonei noastre. 

Acestea sunt direcțiile principale pe care trebuie să ne focusăm, direcții identificate după multiplele întâlniri cu mai toți liderii comunităților din zonă și cu cetățenii ce locuiesc în Apuseni. 

 • Simplificarea atragerii și implementării de fonduri europene:

Fondurile Europene și modernizarea administrației publice locale sunt șansa acestei zone. O șansă unică pentru România și pentru Apuseni. Sunt lucruri care nu funcționat bine până acum. Trebuiesc corectate! Susțin o mai mare putere pentru autoritățile locale și regionale în gestionarea acestor fonduri și susțin de asemenea înființarea unui ghișeu unic pentru eliberarea avizelor necesare pentru depunerea de proiecte. Rapid, simplu, fără a vă mai pune pe drumuri. 

Îmi propun ca pentru Huedineni, pentru cei din zona Munților Apuseni și pentru Clujeni, să fiu vocea dumneavoastră în Parlament. Să promovăm în această instituție o abordare 3D: bazată pe determinare, dedicare și devotament pentru o dezvoltare accelerată. 

Dragii mei, a venit momentul să parcurgem o nouă etapă de succes împreună! Ne vedem la vot, în 6 Decembrie!

Împreună, votăm echipa PNL pentru Cluj și pentru Apuseni!


Cu recunoștință,

Al vostru,  

Dr. Mircea Moroșan

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.