Ultimate magazine theme for WordPress.

Ministrul Sănătății, despre testarea antidrog în școli: ”Nu aduce niciun beneficiu”

0 82

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, neagă zvonurile testării realizate în masă a elevilor și susține că acestea vor fi realizate doar la solicitarea părinților copiilor.

AVOCAT

”Nu știu cine a lansat teoria testării în masă, dar eu am fost de la început împotrivă, pentru că, în primul rând, nu mai există nicăieri. Și presupune foarte multe costuri și nu aduce niciun beneficiu”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății e de părere că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare și a subliniat că trebuie pus accentul pe educație pentru combaterea ei. Din punctul lui de vedere, ideea testării în masă este una nefericită.

În prezent, autoritățile competente iau în calcul să instituie câte un centru specializat în fiecare județ, în care atât adulții, cât și adolescenții să aibă parte de consiliere. 

“În primul rând, cred că îi depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului şi poate că reticenţa unora dintre părinţi să-şi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat şi suficient de extins la nivel naţional.

Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă.

De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.